Életmód

Vidéki mentősöket hívnak Budapestre a munkaerőhiány miatt

Tagadja az Országos Mentőszolgálat, hogy Békés megyéből vezényelnének fel mentősöket Budapestre, hogy segítsék a mentési helyzetet. Pedig több békési mentőállomás is megkapta az erről szóló levelet.

„Orvos-igazgatói utasításra 2018. szeptember 15-től előreláthatólag 2018. december 31-ig hétköznapi és hétvégi/ünnepnapi napokon is – rendkívüli munkavégzés keretein belül, kiküldetéssel – 24 órás BLS (Basic Life Support, vagyis alapszintű újraélesztés) egységeket kell küldenünk Budapestre, a mentési helyzet megsegítése céljából” – közli a Magyar Narancs annak a levélnek a részletét, amit több Békés megyei mentőállomás dolgozói is megkaptak.

A levélből kiderül, hogy meghatározott időpontokban és helyszíneken kell megjelenniük a békési mentősöknek a fővárosban, a munkatársak feljuttatása minden esetben OMSZ gépjárművel történik.

Mentődolgozó új munkaruhában – MTI Fotó: Mónus Márton

A Mancs rákérdezett az OMSZ-nél is a kiadott utasításra, de mentőszolgálat sajtóosztálya szerint „nincs ilyen intézkedés, nem született ilyen döntés”. Azt azért elismerték, hogy a mentőkapacitást folyamatosan monitorozzák az ország egész területén és szükség esetén „átcsoportosítással, vagy tartalék kapacitás bevonásával” reagálnak a helyzetekre. Az OMSZ szerint a levél félreértés, ami egy megvalósítási tervhez készülhetett.

A mentősök szerint viszont ez nem igaz, elrendelték a kötelező túlórát. „A fővárosban nagyon sok a tengelyen eltöltött idő, vagyis sok esethez, sokat mennek a bajtársak. Kocsi van bőven, de ember nincs, ezért, hogy az ellátásban ne legyen akadály, más megyékből rendelnek Budapestre egységeket” – mondta Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. Az elnök szerint ez nem egyedi eset, nemcsak Békés megyéből kell egységeket kiállítani és Budapestre küldeni, hanem az ország különböző pontjairól.

Kusper szerint bárhol előfordulhat átmeneti vagy kisebb hiány, de Budapest estében nem erről van szó: a fővárosban munkaerőhiány van„Az elvándorlás óriási, a kevés pénz mellett a bizonytalanság miatt hagyják ott a szakmát vagy az országot a bajtársak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top