Életmód

Ezt az öt dolgot tedd meg, ha a lehangoltságtól nem bírsz kikelni az ágyból

Vannak napok, amikor már úgy ébredsz fel reggel, hogy szeretnéd, ha este lenne, hogy újra lefeküdhess aludni. Depresszív gondolatokkal van tele a fejed, és semmi kedved kikelni az ágyból. A szakértő öt tanáccsal segít, hogy átlendülj az ilyen nehéz napokon.

Nem feltétlenül vagy depressziós, ha észleled magadon ezt a tünetet, a legtöbbször ilyenkor inkább egy olyan krízisről van szó, amikor még az élettől is elmegy a kedved, és nem találsz motivációt magadban a mindennapos feladatok megoldására. Ráadásul, ha megadod magad a késztetésnek, és tényleg nem kelsz ki az ágyból, azzal csak még jobban elmélyíted azt az érzést magadban, hogy egy gödör legalján fekszel, és nem bírsz kimászni.

Mitzi Bockmann életmód-tanácsadó szerint a következő öt dolog segíthet, amikor mélyen érzed magad.

1. Nevess!

Kinek van kedve nevetni, amikor tiszta depressziósnak érzi magát? Senkinek. Épp ezért kell magadra erőltetni és akár csak tettetni a mosolygást, nevetést, mert már ezzel is beindítod az agyadban azokat a folyamatokat, amikre szükséged van, hogy jobban érezd magad. Nézz egy vígjátékot, keress cuki nevetős babás videókat, olvass vidám könyvet, csinálj bármit, amitől muszáj mosolyogni. A mosolygástól egyből jobban fogod magad érezni.

2. Egyszerre egy dologra koncentrálj!

Amikor depresszív gondolatokkal küzdesz, akkor úgy érzed, hogy nem bírsz megbirkózni az élettel, és ha belegondolsz, milyen sok dolgod lenne, akkor még jobban belesüppedsz a nihilbe. Úgyhogy semmit sem csinálsz. Ettől aztán még rosszabbul leszel. Vedd rá magad, hogy csak egyetlenegy dolgot intézz el. Válaszolj egy e-mailre, vagy tegyél be egy mosást, mindegy, mi az az egy dolog, a lényeg az, hogy könnyen elintézhető legyen, és gyors sikerélményt adjon.

depresszió életmód tanácsok

Ne ítélkezz folyton önmagad felett! (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

3. Legyél kedves magaddal!

Ne ítélkezz folyton önmagad felett! Nem vagy szörnyű ember, nem vagy selejtes csak azért, mert rád telepedett a lehangoltság és az apátia. Az ítélkezés helyett ismerd fel, hogy ez is csak egy lelkiállapot, nem pedig gyengeség. El fog múlni, és újra önmagad lehetsz, csak meg kell találnod azt, hogy miért örülhetsz az életednek.

4. Csak kel felj!

Nagyon csábító, hogy a paplan alatt maradj bekuckózva, és ne csinálj az égvilágon semmit. Szinte lehetetlennek tűnik, hogy felkelj, mégis muszáj ezt tenned. Ha másért nem, egy csésze kávéért már megéri megmozdulni, ez a mozdulat pedig máris ahhoz vezet, hogy el tudod indítani a napot.

5. Kérj segítséget!

Ha gyakran tapasztalod az érzést, hogy nem akarsz kikelni az ágyból és naphosszat csak hevernél, akkor érdemes egy pszichológus segítségét kérni, mert lehet, hogy komolyabb problémák is vannak a háttérben, nem csak egy kis átmeneti lehangoltságról van szó. Nem szégyen terápiára járni, tedd meg a saját érdekedben, hogy élvezni tudd az életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top