Életmód
Szponzorált tartalom

10 érdekesség, amit nem tudtál a pizzáról

Lehet, hogy mindennap eszel belőle, de a pizzának akkor is van olyan „oldala”, amit még te sem ismersz. Íme 10 érdekes tény ezzel a csemegével kapcsolatban!

1. A Guiness Világrekordok Könyve szerint a valaha sütött legnagyobb pizza 172 cm átmérőjű volt, és több mint 12 kilót nyomott – 1990-ben, Dél-Afrikában sütötték. Ezt a rekordot 2005-ben, az Iowa állambeli fallsi pizzériatulajdonos, Bill Bahr szárnyalta túl: közel négyméteres pizzát sütött kétszáz fős csapatának segítségével, és az egész várost jóllakatta vele. Azóta ez a rekord is megdőlt, mégpedig Ferenc pápa 81. születésnapja alkalmából, 2017. december 17-én, amikor az egyházfőt és az ő meghívott vendégeit nápolyi pizzaszakácsok leptek meg egy 4 méternél is hosszabb mozzarellás-paradicsomos margherita pizzával.

 

2. Bármilyen kiábrándítóan is hangzik, a hawaii pizzát Kanadában találták fel.

3. A pizza nagyon régi étel, amit mi sem mutat jobban, hogy magát a szót legalább ezer éve használják: az első írásos emlék róla egy dél-olaszországi latin szövegben tűnik fel az időszámítás kezdete után 997-ben.

4. A nap minden percében ezer számra szállítanak ki a világon pizzát, de olyan rendelés, amelyet 2001-ben teljesített a Pizza Hut, csak egyszer esett meg eddig az emberiség történetében. Ekkor ugyanis az ismert étteremlánc egyenesen a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra vitt el egy 6 hüvelykes szalámis pizzát.

5. A pizza is frissen az igazi, de akadhat olyan helyzet, amikor kénytelenek vagyunk félretenni és később, hidegen megenni. Az Egyesült Államok Katonai Laboratóriuma erre találta fel külföldön szolgáló katonáknak a „ready-to-eat” pizzát, amely akár 3 évig is eláll!

6. Vajon melyik ország lakói eszik a legtöbb pizzát egy év alatt? Nem, az olaszok a közelében sincsenek a győztesnek, akik természetesen ebben a kategóriában is az amerikaiak. Ők átlagosan 10 kilogrammot fogyasztanak el ebből a finomságból évente.

7. A leghatékonyabb futárok bringával és robogóval szállítják ki a pizzát, de vannak olyan helyek a világon, ahol ezekkel a járművekkel nem jutnának messzire. Ilyen például Alaszka, ahol a nagy távolságok miatt egy pizzázóból repülővel viszik ki a megrendeléseket a vevőknek.

8. Talán már te is megvendégelted egyszer-kétszer pizzával a barátaidat, ha eljöttek hozzád vendégségbe, de olyan nagyvonalú házigazda, mint Lady Gaga, kevés akad. Az amerikai énekesnő ugyanis egy alkalommal 270 000 forintnak megfelelő értékben rendelt pizzát a rá már órák óta várakozó rajongóinak.

9. Valaha a pizzát pórias ételnek tartották néhány fényes királyi udvarban, és hiába éheztek rá ki a koronás fők, sajnos nem csillapíthatták vele éhségüket. Így járt I. Ferdinánd király is (1751–1825), aki parasztnak öltözve szökött ki egyszer Nápoly szegénynegyedeibe, hogy pizzát egyen, mert „otthon” a királyné szigorúan tiltotta ezt az eledelt.

10. Olaszország a pizza szülőhazája, és ma is nagy becsben tarják ott ezt a tésztaféleséget. Közel 25 000 pizzéria működik Itáliában, amelyek összesen mintegy 120 000 embernek adnak munkát, és évente 5 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. A pizza tehát nemcsak a kultúra része, hanem fontos nemzetgazdasági tényező is az olaszoknál. Az olaszok egyébként gyakran esznek pizzát: az ország lakóinak negyede az ebédszünetében ezt rendeli magának. Természetesen az étkezés körülményeire nagyon sokat adó olaszok nem futárral hozatják maguknak a pizzát, hanem ha lehetőségük van rá, beülnek egy hangulatos pizzériába ebédelni.

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top