Életmód

Haragszik Istenre a világ legöregebb nője

Istent korholja a világ legöregebb nője, amiért már 129 éve életben tartja. Koku Isztambulova nem örül a hosszú életnek.

A csecsen születésű Koku Isztambulova átélt két világháborút, a bolsevik forradalmat és két csecsen háborút is. Orosz útlevele szerint 1889. június 1-jén született, de eredeti okmányai elvesztek a háborúkban. Az idős asszony Istent hibáztatja azért, amiért ilyen hosszú ideje él már. Már mindenkit rég eltemetett, akit szeretett eddig.

„Nehéz úgy élni, hogy akik emlékeztek rád, azok már mind meghaltak. A halál gondolata nagyon ijesztő, bármilyen öreg is vagy” – mondta Isztambulova.

Ha a nő tényleg 129 éves, akkor néhány nappal hetedik születésnapja előtt koronázták cárrá II. Miklóst.

Arra is tisztán emlékszik, amikor 75 évvel ezelőtt, 1944 februárjának egyik reggelén Sztálin parancsára deportálták őket. A nő két fiát vesztette el szörnyű körülmények között, de lánya túlélte a 13 éves száműzetést, Sztálin halála után hazaengedték őket.

Arra ért haza, hogy régi házukba oroszok költöztek, így kénytelen volt új házat építeni. Egyedül, mert „férje túl lusta volt” a munkához.

A nő úgy érzi, hiába ő a legidősebb ember a Földön, sosem volt egy boldog napja sem az életében. Aztán elismeri mégis, hogy egy mégis volt, amikor beléphetett új házának ajtaján. „Nagyon kicsi volt, és kályhával fűtöttem, de ez lett az otthonom. Magam építettem fel a világ legjobb házát, amiben 60 évet éltem.”

Koku Istambulova – forrás: twitter

Emlékszik még arra, amikor kislányként rongybabákkal játszottak, meg amikor fehér harisnyát és piros cipőt kapott az édesapjától. „Ez volt az első és az utolsó szép ruhám rövid ifjúságom alatt.”

Szülei a szomszéd faluból választottak neki férjet, akit az elején nem is ismert, de a végén egyre jobban megszerette.

„Mi mást tehettem volna? Azt mondták, hát megházasodtam. El kellett viselnem. Magomednek hívták, és fiatalabb volt nálam. Egyáltalán nem volt szép ember” – mondja nevetve.

Az orosz nyugdíjintézet adatai szerint 37-nél is több 110 évesnél idősebb embert tartanak nyilván, beleértve Istambulovát is. Legtöbbjük életkorát nem lehet hivatalos iratokkal bizonyítani, mert elvesztek az évek alatt.

Hivatalosan a világ legtöbbet élt embere a francia Jeanne Calment, aki 1997-ben halt meg 122 évesen és 164 naposan.

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top