Életmód

Robotcsontváz segít a járásban az autóbaleset miatt lebénult anyukának

A hipermodern eszköz azoknak is lehetővé teszi az álló helyzetet, akik eddig képtelenek voltak felállni a tolószékből.

Monique Kelley 5 éves kisfiával tartott hazafelé, mikor a jeges úton megcsúszott az autója, megpördült, és egy fának ütközött. A hátsó ülésen bekötött kisfiúnak szerencsére semmi baja nem lett, fiatal anyukája viszont nyakát, lábát és gerincét törte a balesetben.

A kórházban kiderült, hogy a 28 éves nő törései bénulást okoztak. 10 hónappal a baleset után még mindig képtelen egyedül lábra állni, és az orvosok nem is biztatják azzal, hogy valaha is sikerülhet neki. Ugyanakkor az anyuka részt vesz a Stanford University kutatásában egy hipermodern eszköz, az „exoskeleton” egyik tesztalanyaként.

A robotikus külső csontváz lehetővé teszi, hogy két lábra álljon, és lépéseket tegyen, valamint elősegíti az izmok olyan jellegű nyújtását, ami jelentősen hozzájárulhat a felépüléshez. „Mikor fél év után újra lábra állhattam, az csodálatos érzés volt, újra embernek éreztem magam” – mesélte Monique. 

swns

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top