Az édesítőszerek olyan élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk. Ezen belül az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor.
Az energiamentes édesítőszerek legismertebb fajtái:
- szacharin
- ciklamát
- stevia
- aceszulfám-K
- aszpartám
A szacharin
A szacharin a legrégebb óta ismert kalóriamentes édesítő, a századforduló óta használják az élelmiszeriparban. Nem hőstabil, ezért főzéshez nem ajánlott, inkább utóízesítésre alkalmas, elsősorban már kész ételekbe, italokba érdemes belekeverni. Hátránya jellegzetes, fémes utóíze.
Az aszpartám
Ma már a világ több mint 90 országban használja az élelmiszeripar. Előnye, hogy nincs mellékíze, édesítőereje kétszázszorosa a cukorénak. A mesterséges édesítőszerek közül az egyetlen, amely elhanyagolható mennyiségű energiát tartalmaz, 4 kalóriát grammonként. Hőállósága viszont rendkívül gyenge.
A ciklamát
A ciklamátnak nincs mellékíze, hőstabil, gyakran szacharinnal kombinálva kapható. Ugyanakkor az aceszulfám-K édesítő ereje a ciklamáttal szemben nagyobb, mellékízmentes, élelmiszerekben stabil, hőhatásnak ellenáll.
A stevia
A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény levele 30-szor édesebb a répacukornál, míg hőstabil kivonata 250-300-szor édesebb. A növényben számos ásványi anyag és vitamin is található. Bár Amerikában és Ázsiában már több évtizede engedélyezett édesítőszer, az EU-ban adalékanyagként történő használatát csak 2011-ben hagyták jóvá.
Miből, mennyit?
Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Élelmiszer-ellenőrző Intézet tudományos kutatásokra alapozva állapították meg a napi megengedhető édesítőmennyiséget.
A megengedhető napi bevitel az aszpartám esetén 40 mg/kg. Az aceszulfám-K esetében ez a mennyiség 15 mg/kg, a szacharinnál 5 mg/kg. A ciklamátot általában üdítőkben alkalmazzák, ezért a napi beviteli adag meghatározásánál is a megengedhető oldott mennyiséget veszik figyelembe, ami 250 mg/l.
Diéta az édes íz száműzése nélkül!
Az energiamentes édesítőszerek közös jellemzője és egyben óriási előnye, hogy nem, vagy csak igen kis mértékben bomlanak le és szívódnak fel a szervezetben, a cukorral ellentétben a vércukorszintet nem emelik meg. Fogyókúra alatt is bátran bevethetők, amikor a cukor kalóriatartalmát szeretnénk minél jobban kiiktatni a táplálkozásunkból, de az édes ízről nem szeretnénk lemondani.