Életmód
Szponzorált tartalom

Szemüvegre van szükséged? Erre figyelj!

Nagyon fontos, hogy jó szakemberek mérjék fel, milyen szemüvegre van szükségünk. A tökéletes diagnosztika és a jó minőségű lencse elengedhetetlen feltétele annak, hogy az optimális lencsét tartalmazó szemüveggel visszakapjuk az éles látásunkat.

Azok, akiknek szemüvegre van szükségük az éles látáshoz, jól tudják, mennyire fontos ez az érzék, hiszen nagyban hozzájárul a hétköznapok komfortjához és a megfelelő életminőséghez. A látászavarnak több fajtája van, a legtöbb közülük fokozatosan alakul ki, de akadnak olyan betegségek is, amelyek hirtelen jelentkeznek. Az egyik leggyakoribb probléma a rövidlátás, a rövidlátóknak a távolban lévő tárgyak észlelése okoz nehézséget, míg a távollátók a közeli tárgyakat nem látják élesen. Vannak, akiknek a közeli és a távoli tárgyak közötti fókuszváltás okoz nehézséget, ezt a betegséget(fénytörési hibát) presbiópiának nevezik a szakemberek, és 40 éves kor felett jelentkezik. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak azok, akik homályosan látják a közeli szövegeket, vagyis messzebb kell tartaniuk a könyvet vagy okostelefont ahhoz, hogy el tudják olvasni a betűket.

Csak pontosan

Ahhoz, hogy valaki a számára megfelelő szemüveghez jusson, mindenképpen szakember segítségét kell kérni, és olyan speciális lencsét kell választani, amely valóban kiszolgálja a viselőjét. Míg régen az optikusok kézzel mérték a lencsék centrálásához szükséges paramétereket, és a szakemberek a lencsén filctollal megjelölték a pupillák helyét és a szemek közötti távolságot is, manapság sokkal pontosabban dolgoznak. Speciális készülékek segítik a tökéletes szemüveg megalkotását, a folyamat szerencsére gyors és pontos. A precizitás azért is fontos, mert mindkét szemünkkel különbözőképpen látunk, és az ideális lencse elkészítéséhez elengedhetetlen a teljes pontosság. Ha a centrálást, vagyis a szemüveglencsék beállítását nem jól végzik el, sokat romolhat a látásélesség.

Nemcsak az egyfókuszú lencsék esetében jelent gondot a pontatlanság, hanem a progresszív lencséknél is. Utóbbinál mindhárom látási zónát optimálisan kell beállítani, hogy a szemüveg viselője kényelmesen olvasson a közeli területen, számítógépen dolgozhasson a középső zónában, és vezethessen a távoli zónán átnézve. A jó szakemberek mellett a minőségi lencse választása is mérvadó, hiszen az összetett folyamattal akkor kapunk tökéletes szemüveget, ha jó alapanyagot és innovatív szemüveglencsét használnak a szemüvegünkhöz.

szemüveg választás

Digitális terhelés

Nemcsak a látásproblémák jelentenek gondot az embereknek, hanem sokan tapasztalják, hogy esténként ég a szemük, fáj a fejük és a nyakuk. Ezeknek a tüneteknek az egyik oka az lehet, hogy a digitális készülékek megterhelik a szemet, a sugárizom túl nagy munkának van kitéve. Mivel egyre többen dolgoznak ezekkel az eszközökkel, laptopokkal, tabletekkel, okostelefonokkal, azok száma is folyamatosan nő, akik a kellemetlenséggel küzdenek. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a digitális terhelést, az ugyanis hosszú távon károsodáshoz is vezethet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top