Életmód

Ezért fontos a sportolás alatti pihenőnap beiktatása

Szalka Andi fitneszedző elmondja, miért is fontos a pihenőnap beiktatása az edzések között.

Szalka Andi, fitneszedző elmondja, miért is fontos a pihenőnap beiktatása sportolás közben:

1. Sérülés megelőzése
Mindenki tudja, hogy a pihenés segít csökkenteni a sérülés veszélyét, de miért? A rendszeres szünetek beiktatása megelőzi a túlhajszolt, dekoncentrált állapotot. Kimerülten, túledzetten könnyebben megsérülsz. Emellett az ízületeknek, izmoknak is szükségük van időre a regenerálódáshoz.

sport, pihenes2. A testnek kell a pihenés
Edzés hatására az izomszövetek mikrosérüléseket szenvednek el, mely „traumákat” a szervezetünk később (a pihenőnapokon) helyreállít. Sőt nemcsak egyszerűen helyreállít, hanem egy kicsit túlkompenzálva azt, egy magasabb szintre állítja vissza, felkészülve ezzel a következő edzésre.

3. Teljesítmény
A kemény munkával szerzett teljesítményed romlásához több hét szükséges. Ne félj attól, hogy pár pihenő nap negatívan befolyásolja ezt, sőt!

4. Mentális „fellélegzés”
Pszichológiai szempontból a pihenőnapok segíthetnek abban, hogy fellélegezz, ráláss az életedre, a céljaidra, végiggondold, hová tartasz, és épp most az út hányadik kilométerét taposod. Segítség, hogy töltődj a pihenés, a családod és önmagad által.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top