Életmód

Csalás lehet a világ valaha élt legidősebb emberének története

Két orosz tudós szerint halála után a lánya vehette fel a francia Jeanne Calment identitását. A francia nő a Guiness-rekordok könyve szerint több mint 122 évig élt.

Csalás lehet a világ legidősebb emberének sztorija – írja két orosz tudós tanulmányára hivatkozva az Index. Nyilkolaj Zak és Valerij Novoszelov szerint a francia Jeanne Calment, aki a Guiness-rekordok könyve szerint 122 évig és 164 napig élt, valójában nem 1997-ben, hanem már 1934-ben meghalt; elhunyta után a lánya, Yvonne vette fel az identitását.

Jeanne Calment (Fotó: Jacques Demarthon / AFP)

A kutatók szerint Yvonne „csak” 99 évig élt, és valószínűleg azért vette fel anyja személyazonosságát, hogy ne kelljen örökösödési adót fizetnie a rámaradt nagy értékű vagyontárgyak után. Zak és Novoszelov a Research Gate-en közzétett tanulmányában emlékeztetett rá, hogy a harmincas években 35 százalékos örökösödési adót kellett fizetni Franciaországban, és mivel 1934-ben Jeanne Calment apja és anyósa is meghalt, az újabb haláleset teljesen tönkretehette volna a családot.

Calment (illetve ezek szerint talán a lánya) még életében világhírűvé vált. Sokan azt mondták, hogy egyszerűen nem fog rajta az idő, amire ő mindig azt mondta: „Isten megfeledkezett rólam.”

Az orosz tudósok elméletét sokan kétkedve fogadták, Jean-Marie Robine gerontológus, aki részt vett a Guinnes-rekordokat bemutató könyv elkészítésében, például azt mondja, semmi kétség nem merült fel Calment személyével és korával kapcsolatban.

Nicolas Brouard, a francia Demográfiai Kutatások Intézetének (INED) vezetője szerint DNS-vizsgálatot kellene végezni Calment és lánya földi maradványain, hogy eloszlathassák a kétségeket. Az idős nő halála után több tudós is nehezményezte, hogy nem végeztek boncolást a holttestén, amiből információkat gyűjthettek volna arról, hogy minek köszönhette szokatlanul hosszú életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top