Életmód

Csehországban kötelezővé tették, hogy az el nem adott élelmiszerek a rászorulókhoz kerüljenek

Segélyszervezeteknek adják az el nem adott élelmiszereket.

Csehországban az alkotmánybíróság helybenhagyta azt a törvénymódosítást, amely kötelezővé teszi a nagyobb élelmiszerüzletek számára, hogy segélyszervezeteknek adományozzák az el nem adott vagy hibás, de fogyasztható termékeket – írja a G7.

A jogszabály a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekre, vagyis a szuper- és hipermarketekre vonatkozik. Az el nem adott élelmiszereket olyan szervezeteknek kell átadni, amelyek képesek tárolni és rászorulókhoz juttatni a termékeket.

Korábban a törvényt egyes országgyűlési képviselők azzal támadták, hogy az sérti a tulajdonhoz való jogot. Érvelésük szerint nem helyes, ha az állam szociális ellátórendszerének feladatát gazdasági szereplők szűk körére kényszerítik. A bíróság szerint azonban a törvény nem tekinthető alkotmányellenesnek, ráadásul a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyiségét is csökkenthetik vele, ezért elutasította a javaslatot támadó beadványt.

Bár Magyarországon nincs ehhez hasonló kötelezettség, sok áruház már így is adományoz élelmiszert a rászorulóknak, jellemzően a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top