Életmód

Buta, tanulatlan paraszt? Álljunk csak meg egy szóra!

Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el: talán van mit tanulnunk az „egyszerű” emberektől is.

A Táltos oktatja fiát nevű Facebook-oldalon sok csodás történetet olvashatunk. Ott találtam az alábbi tanulságos írást is, mely arra szeretné felhívni figyelmünket, hogy álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el, talán van mit tanulnunk az „egyszerű” emberektől is. Sőt!

„Fiam, te azt mondod nekem, hogy »csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat«? A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába? Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a »buta paraszt« állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! 

Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak a magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a »buta paraszt« több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretett!

Az a »buta paraszt« ez mellett gabona- és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /…/ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni, és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a »buta parasztnak« itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész… A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a »buta paraszt« ezenkívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia, és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos, ezért jár egy közgazdászdiploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.”

A teljes cikk elolvasásához kattints erre a linkre!

Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top