Életmód

„Öröké kakilj be” – költészet és szerelem a dorogi aluljáróban

Összejövés, elválás, szakítás, lebukás, lebuktatás, kaki, fogászati kezelés – ezek aztán nem a szokásos béna tagelős graffitik! Galéria Dorogról.

Öt éve voltam Esztergomban pár éjszakát, turistáskodtam, félpanzió, Duna, Bazilika, kávé-süti, szóval a szokásos. Konkrétan semmire nem emlékszem belőle – ez persze nem feltétlenül Esztergom hibája –, kivéve a dorogi borfesztivált, amely hatalmas buli volt. Azzal a kis szépséghibával, hogy mint a nevéből talán sejthető, nem Esztergomban volt.

Szóval már akkor feltűnt, hogy Dorog oltári jó hely, annyira, hogy el is kezdem használni a kedvéért az oltári szót. Most megint ott voltam, sajnos nem egy borfesztiválnyi időt, hanem egy fél órát, vonatról le, autóba be. Az állomáson még nem sejtettem semmit, sőt kifejezetten barátságtalan volt, mutatom:

Fotó: Neményi Márton

(Állítólag szép lesz hamarosan, most építkeznek, ennek mondjuk semmi jele nem volt, de Dorogon biztosan így néz ki egy építkezés.) Ahogy azonban lementem a lépcsőn a hosszú és elsőre nyomasztó aluljáróba, egy egyszerre vicces és keserédes mikrokozmosz tárult elém.

Az addig oké, hogy szétgraffitizték, minden nem folyamatosan őrzött aluljárót szétgraffitiznek, ami nem a vandalizmus miatt baj, hanem azért, mert a hazai graffitiművészek kilenctizede beéri az ócska, igénytelen tageléssel, meg sem próbál gondolatisággal bíró műalkotást letenni az asztalra, izé, a falra. Itt azonban nem erről volt szó:

a dorogi aluljárón ott van a helyi fiatalság szerelmi és magánélete mindenestül, versbe, szóviccbe és más kreatív nyelvi kifejezőeszközökbe szedve.

Megnézem
Összes kép (16)

Nem tudni, hogy kezdődött, de valamikor (a dátumok szerint négy-öt éve) valaki elkezdte, aztán öngerjesztő folyamatként elterjedt, mára pedig úgy néz ki, mintha minden áthaladó ott örökítette volna meg azt, amin épp keresztülmegy: összejövést, elválást, szakítást, lebukást és lebuktatást. Meg például azt, hogy miért nem csináltat magának új fogsort. Akad Nótár Mary-dalszöveg, béna agrárszóvicc, az élet minden területén hasznosítható motivációs idézet, illetve valaki megtalálta Istent is, meg is mutatja. A fenti galériában összegyűjtöttük az erősebbeket, tessék kattintani/görgetni, ez tipikusan az a képsorozat, amit nem kell tovább magyarázni, be is fejezem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top