Életmód

„A házimunka segített abban, hogy legyőzzem a szorongásomat”

A kétgyerekes brit anyuka szorongása annyira súlyos volt, hogy sokszor az otthonát se merte elhagyni miatta. Végül valami olyasmi segített rajta, amire egyáltalán nem számított: a takarítás.
harriet takarítás szorongás

„Amikor a szorongás igazán erőt vett rajtam, sokszor a lakásunkból sem mertem kimenni” – kezdi a BBC-nek adott interjúját a kétgyerekes devoni édesanya, Harriet, majd hozzáteszi, a szorongása azután erősödött fel igazán, hogy megszülettek a gyerekei. „Mondanom se kell, hogy két pici, eleven gyerkőc mellett milyen komoly kihívást jelentett az, hogy szívem szerint egész nap a lakásban kuksoltam volna. Tudtam, hogy szükségük van az ingerekre, a friss levegőre és a velük egykorúak társaságára, mégse tudtam rávenni magam, hogy kivigyem őket akár csak a házunk udvarára.

Az anyuka a brit hírcsatorna riporterének őszintén elmondta, leginkább a gyerekei miatt döntött úgy, hogy megoldást keres a szorongására. Pszichológushoz ment, és a terápiával párhuzamosan szüntelenül kereste azt a valamit, amitől jobban érezheti magát a bőrében. „Álmomban se gondoltam volna, hogy a megoldás végül ennyire kézenfekvő lesz” – vallja be, majd hozzáteszi, számára a takarítás hozta meg azt a nyugalmat, amire mindig is vágyott.

»A tiszta otthon, boldog otthon« mondás az esetemben hatványozottan igaz” – mondja Harriet, aki még egy Instagram-oldalt is létrehozott, hogy megossza a követőivel a számára bevált praktikákat. „Észrevettem, hogy ha tiszta és rendezett az otthonom, akkor a lelkem ugyanígy érzi magát. Arról már nem is beszélve, hogy amikor takarítok, egy időre megfeledkezem mindenről, még a legbenső félelmeimről is.

Harriet azt mondja, a posztjait idővel egyre többen és többen kezdték követni: főleg olyan sorstársak, akik hozzá hasonlóan komoly szorongással küzdenek a mindennapokban. „Leírhatatlan érzés, hogy tudom, a posztjaimmal nemcsak saját magamon, de ezzel együtt más, hozzám hasonlókon is segíteni tudok” – mondja, majd kijelenti, számára a takarítás lett az igazán hatékonyan működő terápia.

Miközben rendbe szedem az otthonom, közben a sokszor bonyolult, sokféle és ijesztő érzéseimet is rendezni tudom” – zárta a beszélgetést Harriet, aki azért döntött úgy, hogy kitárulkozik a problémáját illetően, hogy példát mutasson másoknak. „Ha elismered, hogy problémád van, és segítséget kérsz, nos, az az első lépés a gyógyulás felé.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top