Életmód

Ebédszemét-kihívás: magyar kezdeményezés lehet az új netes őrület

Fotózd le, mit főztél, és mutasd meg azt is, mennyi hulladékkal járt az ételkészítés.

A közösségi oldalak álszent világa, a tökéletesség látszata az ételfotókról is visszaköszön. Az emberek szebbnél szebb kajafotókkal bombázzák ezeket az oldalakat, ami egyszerre inspiráló és irritáló.

A hulladékról viszont szinte sosem esik szó, ha a kajával büszkélkedünk. Pedig a háztartási hulladék legnagyobb része a konyhában keletkezik, főleg az élelmiszerek csomagolásából. Ezért a Szimplasziget blog készítői – Gabi és Kövi – egy különleges internetes kihívást találtak ki, hogy megmutassák, mennyi hulladékkal jár az ételek elkészítése.

Fotó: Szimplasziget

Az ebédszemét-kihívás szabályai egyszerűek:

  1. Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.
  2. Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém), és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kisebb legyen.
  3. Fotózd le ezeket együtt.
  4. Tedd ki Facebookra, Instagramra meg az étkező asztalra, és tedd hozzá a #szimplaszigetkihívás, vagy a #ebédszemétkihívás taget, vagy oszd meg az Ebédszemét Kihívás eseményoldalán.

Emellett az egyes hozzávalókat, a költségeket és a receptet is megoszthatod.

A fenti képen az ötletgazdák egy „csóró vega lasagnét készítettek (itt a recept), a megfelelő hozzávalókkal pedig csak egy üvegpalack, és némi biohulladék keletkezett. Végre egy netes kihívás, aminek van értelme, és nagyon fontos dologra hívja fel a figyelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top