Életmód

Te beszélsz szex közben? Nagyon jól teszed!

Nem szex előtt és után kell beszélgetni, hanem közben, ha azt szeretnéd, hogy jobb legyen a szexuális életed.

Ha tényleg beszélsz szex közben, akkor egy új tanulmány szerint boldogabb szexuális életed van, mint a csendesebb embereknek. A Journal of Sex & Marital Therapy nevű szaklapban megjelent tanulmányban azt találták ugyanis, hogy azok, akik kommunkálnak az ágyban az aktus alatt, elégedettebbek a nemi életükkel és a párkapcsolatukkal.

Kimondva és kimondatlanul

Persze a kommunikációban a nonverbális, azaz a testbeszéd is számít, tehát nem muszáj ehhez feltétlen hangot kiadni és értelmes szavakat formálni a száddal, hogy megvalósítsd a szex közbeni kommunikációt.

A kutatásunk alapján a verbális és a nonverbális kommunikáció is nagyobb elégedettséghez vezet egy pár szexuális életében. Az egyetlen kritérium, hogy egyértelmű legyen mindkét fél számára.

A kutatás során 400 embert vizsgáltak, hogy milyen gyakran és hogyan kommunikálnak szex közben. A párok arról is beszámoltak, mennyire elégedettek a párkapcsolattal és a szexuális életükkel. Ezek alapján az derült ki, hogy minél több a kommunikáció szex közben a párok között, annál boldogabbnak érzik magukat a kapcsolatban. Más szavakkal: minél többet kommunikálsz, annál jobb lesz a szex.

szex kommunikáció tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Stokpic

Szégyenérzet vs. intimitás

A kutatók szerint azért is fontos felfedezés ez, mert régebbi tanulmányokból már kiderült, hogy az emberek általában azért nem mernek beszélni szex közben, mert attól félnek, hogy elrontják a pillanatot. Szégyenérzettel társította a többség a szex közbeni kommunikációt, leginkább attól félnek, hogy mit szólna a partnerük hozzá, ha beszélnének, ez a félelem pedig az intimitás rovására mehet.

Ez a tanulmány azonban bebizonyította, hogy felesleges félni, mert mindenkinek csak jobb lesz, ha meg mernek a párok szólalni szex közben. Cindy Darnell klinikai szexológus azt javasolja, hogy ha sosem beszéltél ilyen helyzetben, akkor kezdj el gyakorolni a testbeszéddel:

A nonverbális kommunikáció könnyebben befogadható, kevésbé furcsa és ijesztő, mint a verbális. Egyszerűbb csak megfogni a másik kezét és odatenni a kívánt testrészre, mint szavakkal megfogalmazni, mit szeretnénk.

A szexológus szerint érdemes bevezetni a kommunikációt szex közben, mert a csendet nehezen tudja értelmezni a partnered, szüksége van visszajelzésre ahhoz, hogy mindkettőtöknek jó legyen az együttlét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top