Életmód

Matractisztítás otthon: erre figyelj

Te mennyi energiát fordítasz arra, hogy a fekhelyed tiszta és higiénikus legyen? Elmondjuk, hogyan érdemes a matracot tisztítani.

A tavaszi nagytakarítás egyik fontos feladata a matracok tisztítása. Csak gondoljunk bele, mennyi időt töltünk az ágyban! Ezért az sem mindegy, mennyire tiszta és higiénikus a fekhelyünk. Sokan azt hiszik, elég, ha időközönként a matracot megfordítják, ám ez nem igaz. Mások úgy vélekednek, hogy a felületi porszívózással elérik a céljukat és tisztává varázsolják a matracot. Nemcsak a kényelem és a komfortérzet miatt elengedhetetlen az alapos takarítás, hanem a család egészsége kapcsán is.

 Az elhalt hámsejteket és az izzadtság nyomait el kell távolítani a fekhelyről. De a felületi réteg alatt, a matrac belsejében élő atkákkal is számolni kell, hiszen a jelenlétük komoly problémák forrása lehet. Sokan azt gondolják, hogy az légúti allergiát maga a poratka váltja ki, ám valójában annak ürüléke van hatással az emberi szervezetre. A szakértők azt mondják, az asztmás jellegű panaszok több mint feléért a poratka jelenléte tehető felelőssé, az állatnak köze lehet a szénanátha és az ekcéma kialakulásához is.

matrac

Azoknak, akik tenni szeretnének a tiszta és higiénikus matracért, hoztunk néhány ötletet. A legszerencsésebb, ha valakinek van megbízható matrac tisztító gépe, hiszen azzal könnyen és gyorsan megoldhatja a problémát és olyan gyakran takaríthat vele, amikor csak szeretne. A házi módszerek között a szódabikarbóna használata is gyakori, hiszen a segítségével víz nélkül is könnyen tisztíthatjuk a matracot. A hozzáértők azt mondják, minden lepedőcserénél érdemes a leporszívózott matracot meghinteni szódabikarbónával, majd állni hagyni néhány óráig. Ezután csak össze kell porszívózni a szódabikarbónát. A szer nemcsak szagtalanít, hanem a nedvességet is magába szívja. Azok, akik nem bízzák a véletlenre, gőztisztítóval is próbálkozhatnak. A forró gőz ugyanis az allergén atkák mellett a baktériumokat is elpusztítja. Mivel a gőzölés nedvességgel jár, a matracokkal érdemes óvatosan bánni, annak kezelés után meg kell száradnia.

Sokakat zavarnak a matracon megjelenő foltok. Ha szennyeződés éri a fekhelyet, a legtöbb, amit tehetünk, ha azonnal ellátjuk a folt baját. A kárpittisztító jó megoldás lehet, a kíméletesebb megoldásokat kedvelők pedig vizes szódabikarbónát tehetnek a foltokra. A keveréket legalább fél órán át kell a felületen hagyni, majd miután eltávolítottuk a masszát, a száradásnak is ajánlott időt adni. Ha ugyanis nedvesen takarjuk le a matracot, újabb kegyetlen ellenség keserítheti meg az életünket: penész fészkelheti be magát a belső rétegbe. A gyakorlottak azt is tudják, hogy a matracot érdemes bizonyos időközönként megfordítani azért, hogy egyenletesen használódjon, és ne legyen kifeküdve

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top