Életmód

Nagy tavaszi takarítási sorrend

Neked van bevált takarítási módszered? A szakértők azt mondják, nem mindegy, fentről lefelé vagy lentről felfelé haladsz a munkával.

Bár sokan hallani sem akarnak róla, a tavaszi nagytakarítás egyik nélkülözhetetlen lépése a lomtalanítás. Sőt nemhogy nélkülözhetetlen, hanem az első fontos epizód, mielőtt nekilátunk a pakolásnak, sikálásnak. A feleslegessé vált dolgok ugyanis amellett, hogy a helyet – na meg a port – fogják, több munkát is adnak nekünk. Így üssünk két legyet egy csapásra, váljunk meg azoktól a cuccoktól, amelyekre már nincs szükségünk. A használhatókat ajándékozzuk el, a lomot meg dobjuk ki. Ha a selejtezéssel megvagyunk, jöhet a rendrakás. A lomtalanítás során már átnéztük a szekrényeket, és remélhetőleg úgy pakoltuk vissza a dolgokat, hogy már ne kelljen hozzá nyúlni. Ugyanezt tegyük meg a kamrában és a hűtőben is, és máris túl vagyunk a tavaszi nagytakarítás második fontos állomásán. Ugyan ilyenkor még nem látványos a munkánk, de az a tudat, hogy a szekrényekben rend honol, igazán felemelő.

Takarítás, sorrendben!

A hozzáértők azt mondják, nem mindegy, milyen sorrendben takarítjuk az otthonunkat. Ez igaz minden tisztítási folyamatra: lehetőleg belülről kifelé haladjunk, és felülről lefelé. Általában ugyan ezt tartjuk anélkül, hogy tudatosak lennénk, ám ha eddig mégis másképpen végeztük a feladatokat, érdemes kipróbálni a jól bevált módszert. A helyiségek tisztítása esetében ez fentről lefelé haladva pókhálózást jelent, majd portörlést: a lámpa burákról, a karnisról és a szekrény tetejéről ne felejtkezzünk el, de a falon futó csöveket se hanyagoljuk. Ha vannak takarók a kanapén, ágyakon, azokat szedjük le és mossuk ki, addig az ágynemű mehet szellőzni az udvarra vagy teraszra. A matracokról sem szabad elfelejtkezni. A legjobb, ha van olyan speciális matractisztító gépünk, amelyik tudja a dolgát és minden szennyeződést eltávolít a matracból. A matrac higiéniája az család egészsége miatt is fontos.

tisztítás

A következő lépés az ablakok és ajtók mosása. Ne csak az üveg felületekben gondolkozzunk, hanem a kereteket is takarítsuk meg. A kimosott függönyöket a tiszta ablakra tegyük majd fel. Sokan a helyükön szárítják a függönyöket, ami praktikus megoldás, hiszen megspóroljuk a vasalást, de lehet akkor érdemes így tenni, ha már nem porolunk utána. A szobák takarítását a szőnyegek tisztításával és a porszívózással fejezzük be. Ehhez leginkább minőségi porszívóra van szükség, ami nemcsak megkönnyíti a dolgunkat, hanem megbízható és alapos is. A fürdőszobákban ugyancsak fentről lefelé haladjunk. Ha megsúroltuk a csempét és a fúgákat, jöhet a kagyló és a kád, majd a vécécsésze. A vizesblokkokban felmosással zárjuk a takarítást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top