Életmód

Már 16 perccel kevesebb alvás is sokat árthat

Most, hogy itt van a nyakunkon a tavaszi fáradtság, aktuálisabb az alvásról beszélni, mint valaha.

Az alvás mennyisége és minősége hatással van a közérzetre, a hatékonyságra, sőt még az étvágyunkra is. Most pedig egy új tanulmányból kiderült, hogy minden perc számít: már 16 percnyi alvásveszteség is határozottan befolyásolja, hogy másnap mennyire vagyunk hatékonyak, ami nem a legjobb hír a magamfajtáknak, akik éjfél előtt nem nagyon kerülnek ágyba.

A kutatás során Soomi Lee alváskutató professzor vezetésével 130 egészséges dolgozó embert vizsgáltak, mindegyiküknek volt legalább egy iskolás korú gyermeke. Megnézték, mikor, mennyit, milyen minőségben alszanak, és hogy mindez milyen hatással van az agyukra, különös tekintettel arra, mennyire képesek kontrollálni a gondolataikat és megváltoztatni azok irányát. Olyan kérdéseket tettek fel nekik, mint „Milyen gyakran jutnak eszébe napközben a magánéleti problémái?” vagy „Hányszor érzi úgy a nap folyamán, hogy nehezen koncentrál?”.

Azok a résztvevők, akik csupán 16 perccel kevesebbet aludtak, mint amennyit szoktak, és az alvás minőségével sem voltak elégedettek, másnap sokkal több problémát észleltek magukon.

alvás alváshiány kutatás

Képünk illusztráció – Forrás: iStock

Nem bírtak annyira koncentrálni, ködösnek érezték a fejüket, a gondolataik csapongtak, nőtt a stressz bennük, és különösen nehéznek találták, hogy fenntartsák a munka-magánélet egyensúlyt. Mindez pedig logikusan azt eredményezte, hogy a munkában kevésbé tudtak teljesíteni, és több rossz döntést hoztak. Ráadásul az alvásuk is tovább romlott, hiszen minél stresszesebb valaki, annál kevésbé képes a pihentető, minőségi alvásra. És ez az egész 16 perc alváson múlt – egészen elképesztő.

Soomi Lee felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy ezek alapján a dolgozók alvási szokásaira nem szabad legyinteniük, érdemes lenne a munkahelyeken is felvilágosítást tartani az alvás fontosságáról, ha azt szeretnék, hogy jobban teljesítsenek az alkalmazottak.

Kevesebb munkahelyi konfliktusra, kreatívabb és fókuszáltabb emberekre számíthat az a munkahely, amelyik kipihent alkalmazottakkal dolgozik.

Azt is leszögezték a tanulmányban, hogy itt nemcsak az alvás mennyiségéről van szó, hanem ugyanolyan fontos az egészségünk szempontjából az is, hogy mindig ugyanabban az időben menjünk aludni este, és keljünk fel reggel. Akik összevissza alszanak, azoknak lassabb az anyagcseréjük, és az érrendszeri megbetegedésekre is hajlamosabbak, míg azok, akik következetesen tartják az alvás időpontját, elégedettebbek az életükkel, és tovább képesek fenntartani a koncentrációjukat is.

Ezek alapján érdemes sokkal tudatosabban megtervezni az alvásunkat, hogy a munkában és a magánéletben is kiegyensúlyozottabbak, boldogabbak legyünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top