Életmód

Igen, a terápia véget vethet a kapcsolataidnak, de ez jó dolog

Amikor elkezdtem terápiára járni, volt egy legjobb barátnőm és egy férjem. Azóta már elmúlt a barátságunk és a házasságom, de kicsit sem bánom.

Ijesztő lehet azt hallani, hogy felborulnak a baráti és szerelmi kapcsolatok, ha pszichoterápiára adja a fejét az ember, de igazából ez jó dolog. Minden változás ijesztő, márpedig a terápiára azért járunk, mert változtatni szeretnénk az életünkön, ennek pedig olykor áldozatul esnek azok az emberek, akiknek a jelenléte ártalmas.

A terápiám következményeként nemcsak a barátnőmtől váltam el, hanem a férjemtől is, úgyhogy nyugodt szívvel mondhatom: teljesen eredményes volt a kezelés. Kiterápiázták belőlem a mérgező embereket. Nem volt kellemes élmény, nagyjából teljesen összedőlt tőle az addigi életem, de utólag nézve megérte, mert így nem áldozatként szobanövénykedem végig az életen egy rossz házasságban és egy energiavámpír baráttal, hanem inkább felébredtem.

Miért szakít el a régi kapcsolatoktól a terápia?

Nemcsak szerintem borítja fel a kapcsolatainkat a terápia, hanem Sean Grover pszichoterapeuta is azt írta le, hogy fel kell készülnie minden páciensnek arra, hogy a terápia során átrendeződhetnek a társas kapcsolatai.

Logikus, hogy miért történik ez: a terápia során egyre erősebbnek érzed magad, több önbizalmad lesz, amit nem mindenki vesz jó néven körülötted. Új perspektívából látod saját magad, miközben néhány barátod szeretne visszatuszkolni a régi énedbe, mert azt ismerik, azzal tudnak kapcsolódni. Grover pontokba szedte a legfontosabb okokat, hogy miért utasítanak el a barátaid – vagy miért akarsz te megszabadulni tőlük –, amikor sikeres a terápiád.

Nem mindenki szereti az új énedet

Azért fordultál pszichológushoz, mert javítani akarsz az életeden. A terápia olyan folyamat, melynek során könnyen felfedezheted, ha néhány kapcsolatod nem egészséges, és ha már felismered, akkor nehezen fogod tolerálni, hogy minden a régi játszmák mentén történjen továbbra is. Megváltozik velük szemben a viselkedésed, amit egyáltalán nem vesznek jó néven, és ha nem sikerül meggyőzniük, hogy változz vissza, megszakadhat a barátság.

pszichoterápia kapcsolat változás

Részlet a Terápia című sorozatból – Forrás: iMDb

A változás konfliktust generál

A terápia nagy része arról szól, hogy egészséges, önmagadra nézve jó döntéseket tudj hozni. Amikor ezt elkezded gyakorolni, akkor könnyen konfliktusba kerülhetsz azokkal a barátokkal, akik az önpusztításodhoz szívesebben asszisztáltak. Te változtál, ők nem, természetes, hogy inkább leválnak rólad.

Kevesebbet panaszkodsz

A panaszkodós emberek imádják, ha van közönségük. A barátság alapja is lehet az, hogy együtt kibeszéltek másokat a hátuk mögött, újra meg újra ugyanazokat a panaszokat elsoroljátok egymásnak, és keresitek, kit lehetne hibáztatni. A terápia során azonban rájössz, hogy csak te vagy a felelős saját magadért, és már nem leled örömödet abban, hogy panaszkodj, inkább a megoldásokra koncentrálsz. Így felborul a barátság dinamikája, hiszen egy panaszkodós nem juthat közös nevezőre egy pozitív, megoldáskereső emberrel.

Mélyebb kapcsolatot keresel

Ahogy fejlődsz a terápia során, úgy ébredsz rá, mire van szükséged. Már nem a magára hagyott árva plüssmaci vagy a polcon, aki arra vár, hogy valaki játsszon vele, hanem megfogalmazod magadnak, milyen kapcsolatokat szeretnél kialakítani. Nem elégítenek ki a felszínes beszélgetések, ez pedig elüldözheti azokat, akik nem képesek mélyebb, intimebb kapcsolódásra.

Ha együtt fejlődtök, együtt is maradtok

A terápia tulajdonképpen nem más, mint egy nagy ébresztőóra, ami addig csörög, míg magadhoz nem térsz. Ha a barátaid között van olyan, aki szintén felébred, és együtt fejlődtök az utatok során, akkor nincs veszélyben a barátság. Ha elfogadják, hogy új életet kezdesz, akkor járhatjátok közösen tovább az utat. Ha pedig egy sem marad a régi barátok közül, akkor sem kell kétségbeesni, az új éned új embereket fog magához vonzani, akikkel már egészséges kapcsolatot tudsz majd kialakítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top