Életmód

Déjà vu – veled is megtörtént már?

Kicsit hátborzongató, kicsit kellemes, kicsit misztikus érzés, amikor meg mernénk esküdni, hogy valami egyszer már megtörtént velünk, mégsem tudjuk pontosan felidézni, mikor, hol, és kik voltak jelen. De mi is az a déjà vu?

„Na, ez tuti megtörtént már velem!” – sokunkkal előfordult már, hogy így kiáltottunk fel magunkban, amikor egy utcasarkon befordulva egy kisfiú tekert el mellettünk bringával, vagy a szomszéd átjött tojást kölcsönkérni, netán leült mellénk a repülőn egy vörös hajú lány fülhallgatóval a fülében. Gyakran csak magát az érzést véljük ismerősnek, semmi más körülményt nem tudunk felidézni – de mitől is van ez?

A déjà vu misztikuma

Vannak, akik váltig állítják, hogy a déjà vu nem más, mint az előző életeinkben szerzett tapasztalataink bevillanása, de akadnak azért ennél tudományosabb magyarázatok is az ismeretlen ismerős érzés eredetének megfejtésére. A Leedsi Egyetem emlékezetkutató csoportja szerint például a háttérben az áll, hogy az egyik szemünkből néhány ezredmásodperccel előbb érkezik az információ az agyba az éppen látott képről, mint a másikból, a jelenséget pedig az emlékezet pillanatnyi zavara okozza.

A St. Andrews Egyetemen Akira O’Connor vezetésével nemrég zajlott kutatás – melynek során direkt váltották ki a déjà vu érzését, miközben MR-vizsgálatnak vetették alá az agyat – viszont másik magyarázatot ad. Eszerint a jelenséget az okozza, hogy az agy ellenőrzi a memóriát, ha pedig hibát észlel az emlékek csekkolása közben („ez most valós emlék, vagy sem?”), jelzést küld erről az agynak.

Hogy kinek van igaza, azt még nem lehet tudni, de egy biztos: a déjà vu jelensége létezik, úgyhogy amíg hiteles magyarázatot nem találnak az okára, mi bátran éljük át a pillanatot, és gondolkodjunk el rajta, hátha kiderül, hogy tényleg megtörtént már velünk az, ami olyan ismerős. A tojást kérő szomszéd esetében például egyáltalán nem kizárt a dolog.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top