Életmód

Edzés vagy alvás? Segítünk dönteni!

Este nem bírsz aludni, de reggelre tervezted az edzést. Mi a jobb: aludni reggel, vagy felkelni korábban, és mozogni? Erre a kérdésre a legtöbben azt válaszolnák, hogy fel kell kelni korábban, még akkor is, ha a szervezeted egyértelműen kívánna még egy óra alvást, és nekiállni az edzésnek. Tény, hogy a mozgás felébreszt, és senkit sem akarunk lebeszélni a reggeli edzésről, mert jó hatással lehet az egész napra, de a szakértők szerint nem szabad, hogy a testmozgás az alvás rovására menjen, mert akkor többet árt, mint használ.

Dr. Michael Breus klinikai szakpszichológus és alvásspecialista szerint még akár veszélyes is lehet, ha alváshiánnyal állunk neki az edzésnek. „Az alváshiány miatt olyan a szervezet, mintha nem lenne elég benzin a tankban. Ilyenkor a vésztartalékokat használja fel, hogy megfelelően működjön” – mondja a szakember, aki azt is összeszedte a Mindbodygreennek, hogy pontosan milyen tényezők miatt és hogyan lehet kockázatos az edzés, ha fáradt az ember. 

Csökken a figyelem

Ha nem tudsz odafigyelni edzés közben a kialvatlanság miatt, akkor akár balesetveszélyessé is válhat a mozgás, főleg ha nem otthon a nappaliban, hanem a szabadban végzed. A sérülések megelőzéséhez nemcsak bemelegítés, hanem elég alvás is szükséges.

alváshiány edzés testmozgás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Nem leszel túl alapos

A kéz-szem koordináció is gyengül az alváshiány miatt, ez pedig semmi jót nem ígér edzés közben, hiszen minden mozgásforma esetén szükséged van koncentrációra, a tagjaid összehangolására a gyakorlatok helyes kivitelezéséhez. Ha ezt nem tudod teljesíteni, mert nem aludtál eleget, akkor nem lesz annyira hatékony az edzés sem.

Romlik a döntéshozó képesség

Breus több tanulmányra hivatkozik, amikor azt mondja, hogy a kialvatlanság miatt sokkal vakmerőbb leszel, mert a döntéshozó képességed csorbul. Ha pedig felesleges kockázatokat vállalsz, akkor edzés közben nagyobb eséllyel sérülsz meg.

Csökken a fájdalomtűrés

Az alvás arra is hatással van, hogy mennyire tűrjük a fájdalmat. Ha kevés alvás jut, akkor kevésbé bírjuk, ha fáj valami, márpedig edzés közben általában vannak kisebb fájdalmak, amiket el kell viselni az eredmény érdekében. Kialvatlanul nem tudsz átlendülni a holtpontokon olyan könnyedén, ami hatással lesz az edzés hatékonyságára.

Ha választani kell tehát az alvás és az edzés között, akkor Breus doktor szerint az alvás a jobb döntés – túl sok pszichés és fizikai mellékhatása van a kialvatlanságnak ahhoz, hogy ezzel szórakozzunk. Ráadásul még nem is lesz olyan hatásos az edzés, tehát hiába kínzod magad – akkor már inkább aludj egy órával tovább, és tedd át a testmozgást a délutáni órákra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top