Életmód

Edzésértelmező kéziszótár: a M.A.X. tréning

Te is csak tanácstalanul pislogsz, amikor egy edzőterem órarendjét próbálod megérteni? Edzésértelmező kéziszótár sorozatunkból alaposan kikupálódhatsz, és felkészülhetsz, mi vár majd rád. Most egy igazi nagyágyút mutatunk be: a M.A.X. tréninget.

Igazi kódfejtőnek kell lennünk ahhoz, hogy az edzőtermek órarendjét értelmezni tudjuk. Bámuljuk a hangzatos, de első ránézésre totál érthetetlen szavakat, mint F45, M.A.X., ViPR, piloxing, KangaBurn, bodyART vagy épp a Booty Barre, és totál tanácstalanok vagyunk, hogy melyik is az a mozgásforma, amire egynél többször is szívesen elmennénk.

Edzőként hiszem, hogy érdemes minél többféle edzésmódszert kipróbálnunk, sőt akár kombinálni is azokat az edzéstervünkben, ám ahhoz előbb rá kell találnunk a számunkra ideálisakra, ami nem mindig könnyű feladat.

Ebben segít az edzésértelmező kéziszótár sorozatunk, melyben részletesen bemutatjuk a különböző titokzatos elnevezésű sportokat, így könnyebben kiválaszthatod a célodnak és stílusodnak megfelelőket, és tudni fogod, hogy mire számíthatsz az első órán.

Ez például egy tipikus M.A.X. tréninges mozdulat. Fotó: dusanpetkovic, iStock

Sorozatunk első részében a bodyART-ot mutattuk be, amit a testi-lelki felfrissülést keresőknek ajánlunk. Most pedig jöjjön egy merőben más vonal, az ultrapörgős M.A.X. tréning.

Mit üzen a M.A.X.?

A M.A.X. tréning 2013-ban Svájcból indult világhódító útjára, és azóta sokan beleszerettek. A rövidítés a Muscle, az Activity és az Excellence szavakat takarja, és ennek a háromnak a kombinációja M.A.X.-imális edzésélményt ígéri.

Muscle, mint izom- és alakformálás. A M.A.X. tréning, ha tisztességesen végignyomod, akkor egy szuperintenzív edzés, ami rendesen megdolgoztatja a test összes izmát, fejleszti az állóképességet és hatékonyan égeti a zsírt.

Activity, vagyis a jól megválasztott gyakorlatsorok kombinációi az erő, az állóképesség és a koordinációs készség gyors fejlesztését szolgálják.

Az Excellence szó pedig a magas svájci minőségre és a legújabb edzéselméleti tudományos háttérre utal.

Kösd fel a gatyád egy gyors menetre

Most, hogy már tudjuk, mit is takar ez a sokat ígérő név, lássuk, hogyan teljesít a M.A.X. a valóságban. A legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy az edzés mindössze 30 perces, de ettől függetlenül igen keményen megdolgoztat, ha igazán beleveted magadat.

A M.A.X tulajdonképpen egy saját testsúllyal dolgozó, funkcionális intervall edzés, kötött gyakorlatsorokkal, step pad segítségével. A tréning bemelegítő gyakorlatokkal kezdődik, és nyújtással ér véget, a kettő között viszont kőkemény meló van, miközben dübörög a pörgős zene. Minden egyes percben 45 másodpercig hajtasz, majd 15 másodperc pihi következik.

Még mielőtt a step pad és a zene szavak hallatán azt hinnéd, hogy a M.A.X. tréningnek bármi köze is lenne a stepaerobichoz, közlöm, hogy nincs, szóval a pasik is nyugodtan kipróbálhatják. Nem kell semmilyen táncos koreográfiát megtanulni, viszont ettől függetlenül rendesen figyelni kell az edzésen, ugyanis mindössze 15 másodperced van, miközben épp kiköpöd a tüdődet, hogy felkészülj a következő gyakorlatsorra, amit aztán majd 45 másodpercen át végzel.

Az edző elöl áll a padjánál, és a pihenőidő alatt megmutatja, hogy melyik feladat következik, majd a zene visszaszámol, vagy épp kongatással jelzi, hogy indul a következő menet. A zene a 45 másodpercnyi zúzda végén is visszaszámol, és már kapod is a következő instrukciót.

Az intenzitás nem csak a 45-15 váltakozásában figyelhető meg, hanem az egymást követő gyakorlatsorokban is. A feladatokat a step padon vagy mellette kell végrehajtani, a zene ritmusára. Elsőre elképzelhető, hogy összeakad majd a lábad, vagy épp eltéveszted az irányt, de mivel az edzésforma gyakorlatsorai kötöttek (vagyis három hónapon át ugyanaz a program), egy-két alkalom után könnyedén le tudod majd követni az edzőt.

Meghajtanak rendesen

Azzal a frázissal szeretik becsalogatni a legtöbb edzésre a vendégeket, hogy edzettségi szinttől, kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott, de azért lássuk be, ez nem minden esetben helytálló. Vallom, hogy kíváncsiságból mindent ki lehet próbálni, de nem minden edzésforma való mindenkinek, pláne nem edzettségi szinttől függetlenül.

A M.A.X. tréninget semmiképp sem azoknak ajánlanám, akik életükben először lépnek be az edzőterem ajtaján. A gyakorlatsorok önmagukban nem bonyolultak, és ha nem is tökéletesen, de azért bárki által elvégezhetők, azonban ezen a 30 perces edzésen olyan tempóban és kombinációban, ráadásul zenére és step pad használatával követik egymást, hogy ez kíván némi gyakorlottságot.

A feladatok között rengeteg a guggolás, fekvőtámasz, kitörés, helyben futás, lábemelés, amik rendkívül jól fejlesztik az erőt, az állóképességet, a koordinációt és az egyensúlyérzéket is. A magas intenzitású zene rendkívülien pörget, fokozza a hangulatot, és a feladatok előtti visszaszámlálás is ad egy plusz löketet.

Az edzésre csupán egy törölközőt, na meg persze a kulacsodat kell vinned. Fontos, hogy olyan edzőcipő legyen rajtad, ami stabilan tartja a lábadat, és a párnázott talpa óvja az ízületeidet, a csajok a sportmelltartót se hagyják otthon.
Ez az edzés se a szívedet, se az ízületeidet nem fogja kímélni, szóval csak akkor válaszd a M.A.X. tréninget, ha mindegyik rendben van.

Ami viszont garantált, hogy ha beleadod a maximumot, akkor az állóképességed és az izomzatod is látványosan fog fejlődni, a kilók pedig szépen olvadnak majd lefele. A legjobb az egészben, hogy egy edzés mindössze 30 percig tart, így akár egyórás ebédszünetbe is beilleszthető, szóval azt a kifogást, hogy nincs időd edzeni, már el is felejtheted. Irány az edzőterem!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top