Életmód

Pszichiátria: a terápia mellé edzőterem kellene a betegeknek

Egy pszichiátriai betegekkel végzett kutatás során fantasztikus következtetésre jutottak a tudósok.

Azt eddig is tudtuk, hogy a mozgástól jobb kedvünk lesz, olyan hormonok szabadulnak fel tőle a szervezetünkben, melyektől megnyugszunk, és sokkal szebbnek látjuk az életet. A saját bőrünkön is tapasztaljuk az edzés jótékony hatásait: van, akit egy nagy futás lazít el, mert úgy érzi tőle, hogy kitisztul a feje, a másik meg egy zumbaóra után lesz kiegyensúlyozottabb. Az általános közérzetünk tehát jobb a mozgástól, de most a Vermont Egyetem kutatói egy lépéssel továbbmentek, és azt vizsgálták, hogy pszichitáriai betegek között milyen eredményeket lehet elérni a testedzéssel.

Nem arról van szó természetesen, hogy a betegeket felsorakoztatták a konditeremben, és súlyokat emeltettek velük ezerszámra, hanem terápiaként kezdték el használni a mozgást a kezelésük során – mindenesetre a végén azt találták, hogy a mozgás rendkívül hatásos a mentális betegségek tüneteinek csökkentésében.

Sőt annyira hatékonynak tűnik a mozgásterápia, hogy a kutatók szerint akár gyógyszereket is elhagyhatnak a segítségével a pszichés betegek.

A kutatás résztvevői szorongásra, dühkitörésekre, depresszióra szedtek gyógyszereket, amelyeket el tudtak hagyni a mozgásterápiával. Davis Tomasi pszichoterapeuta, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy a pszichiátriai betegek klasszikus terápiát és gyógyszerkezelést kaptak a kutatásig, ám az eredmények tükrében el kell gondolkodniuk a kórházaknak azon, hogy létesítsenek edzőtermeket is a pszichiátriákon a betegeknek.

pszichiátria betegség testmozgás

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Tomasi és csapata ugyanis pont ezt tette: 100 páciensnek építettek a pszichiátria mellé egy edzőtermet, majd megtanítottak nekik egy 60 perces, egész testet megmozgató gyakorlatsort, és tájékoztatták őket a helyes étkezés alapjairól. Innentől kezdve mindennap elvégezték a betegek az előírt gyakorlatokat, és edzés előtt, illetve után is válaszoltak a hangulatukra, önbizalmukra és testképükre vonatkozó kérdésekre.

Ahogy azt a kutatók várták, a páciensek az edzések után csökkent szorongásról és depresszióról számoltak be, és úgy érezték, több önbizalmuk és jobb kedvük van. A kutatók kiemelték, hogy a gyógyszeres kezelésnek is megvan a szerepe és ideje a pszichiátriában, úgyhogy nem azt állítják, hogy a mozgástól nem lesz szükség gyógyszerekre, de fontos lenne a terápiákba beépíteni a testedzést, mert úgy tűnik, sokkal nagyobb hatással van a szervezetre, mint azt eddig gondolták.

Gondolj bele, ha a pszichiátrián ilyen hatalmas eredményt el lehet érni a mozgással, akkor a mi esetünkben, a csip-csup problémákkal, kis szorongásokkal, hangulatingadozásokkal milyen csodákat tehet a napi 60 perces mozgás! Érdemes adni neki egy esélyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top