Életmód

Kiderült, mi okozza a menstruáció előtti idegességet

Izraeli kutatók szerint az agyi aktivitás változása a ludas.

Az agyi aktivitás változása okozza a menstruációt megelőző héten jelentkező hangulatváltozást és idegességet – írja a HVG.

nő, menstruáció

Fotó: Unsplash

A premenstruációs szindróma (PMS) általánosan ismert jelenség a szülőképes korú nőknél. A Jeruzsálemi Héber Egyetem (JUHI) és a Hadassah Orvosi Központ szakértői arra voltak kíváncsiak, mi okozza ezekben a napokban a nők esetleges idegességét, negatív érzéseit.

A Psychoneuroendocrinology című szaklapban megjelent tanulmány szerint ebben az időszakban a nők agya másként értelmezi a tapasztalatokat, mint egyébként, ami miatt azokat a dolgokat sem tudják élvezni igazán, amelyek általában jó érzéssel töltik el őket.

A vizsgálatban húsz egészséges, húsz és harminc év közötti férfi és nő vett részt. A nők menstruációja előtti héten a kutatók vidám és szomorú jeleneteket mutattak nekik egyes filmekből, például Az oroszlánkirályból.

Az eredmények szerint a nők agya másképp interpretálta a filmrészleteket, mint a férfiaké: még a vidám jelenetek sem okoztak örömet nekik. A kutatók szerint mindez azt bizonyítja, hogy a menstruációt megelőző héten a nőknél átmenetileg alapvetően megváltozik az észlelés folyamata és az érzések megtapasztalása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top