Életmód

Terméketlenné teszi a férfiakat, hogy vonzóbbá akarnak válni

Legalábbis azokat, akik szteroidokkal tömik magukat. Evolúciós paradoxon.

A férfiak a termékenységüket veszélyeztetve próbálnak meg vonzóbbá válni a nők számára – erre furcsa önellentmondásra jött rá két kutató.

Amikor egy férfi szteroidok segítségével növeszt izmokat, vagy kopaszodás elleni tablettákat szed, azzal rontja a termékenységét. Pedig mindezzel a nők számára próbálnak vonzóbbá válni, vagyis evolúciós szempontból a szaporodás elősegítése lenne a céljuk. De a leromlott termékenységük miatt erre gyakran képtelenek.

Allan Pacey a Sheffieldi Egyetemről és James Mossman az amerikai Brown Egyetemről saját magukról nevezték el ezt a paradoxont. A két kutató arra jutott, hogy a szteroidtól hatalmasra nőtt férfiak, akik az evolúció csúcsának próbálnak látszani, a legtöbb esetben sterilek.

A testépítők kedvelt doppingszerei az anabolikus szteroidok, amelyek a férfi nemi hormont, a tesztoszteront utánozva serkentik az izomtömeg növekedését. Ez becsapja az agyat, amely csökkenti a spermatermelésért felelős hormonokat.

(BBC)

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top