Életmód

Létezik szex blues, együttlét utáni szomorúság?

Az intim együttlét utáni szomorúság (szex blues) létező jelenség, amit sokkal több ember (főleg nők) átélt már életében, mint gondolnánk. De miért is van ez, ha látszólag boldognak kellene lenni? Mi okozza, és elkerülhető-e a következő alkalommal?

A szex blues nem más, mint a szomorúság, kiüresedettség és a szorongás érzésének egyvelege intim együttlétet követően. Egy érzelmi jelenség, amiről kevés szó esik, pedig sokakat érint. Ráadásul így sokan azt hiszik, egedül vannak ezzel a problémával, csak őket érinti. 

A melankólia, vagy a frusztráltság olyan érzések, amelyek még egy kellemes szexuális kapcsolatot követően is jelentkezhetnek. A szex blues egy különösen negatív érzelmi állapot, ami közvetlenül már az együttlét után jelentkezhet. A szakértők szerint a jelenség jellemzően inkább a nőket érinti, és egyfajta orgazmus utáni depresszió.

Sírás is belefér

Sokakkal előfordul, hogy sírásban törnek ki, vagy csak elpityerednek, esetleg közvetlenül az intim együttlét után szeretnének távolságot tartani partnerüktől. Sok nő agresszívvé válik, szinte kiprovokálva egy alapos veszekedést. Sajnos a partner erőfeszítései ellenére sem enyhülnek a tünetek, míg egyszer csak az állapot magától el nem múlik.
Általában közvetlenül az orgazmust követően jelentkezik, kiüresedés érzése formájában, mely gyakran vezet idegességhez, a partner jelenléte bosszantóvá válik, mint aki a nyugalom megzavarója. Gyakran ez az érzés csak rövid ideig tart, így sokan nem is gondolkodnak el rajta, mi is volt ez? Főleg nem fordulnak szakértői segítségért.

Mi okozza?

De előfordul, hogy állandó kísérője lesz a szexuális együttléteknek a szomorú befejezés, ami akár a mindennapokra is kihathat, hiszen ennek egy gyöngéd, boldog pillanatnak kellene lennie. Az okok még nem tisztázottak, egyes pszichológusok szerint, az érzékenyebb, beleérzőbb emberek (főleg nők) az aktust követően nehezebben élik meg az elválást, emiatt érzik üresnek és szomorúnak magukat. A való életbe való visszatérést egyfajta elhagyásnak élik meg a másik részéről.
De létezik egy fiziológiai magyarázat is: az örömteli együttlétet követően a testünkben termelődött boldogság hormonok szintje (endorfin, oxitocin) hirtelen meredeken zuhan, ez okozhat szomorúságot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top