Életmód

Így hat a kevés alvás a szexuális életedre

Valószínűleg nem hat a meglepetés erejével, hogy az alvás rendkívül fontos, és még a szexuális életedre is hatással van.

Az alvás olyan a testünknek, lelkünknek, mint az autónak az üzemanyag, nélküle egyszerűen lemerülünk. Egy új tanulmány szerint pedig a szexuális életünkre is nagy hatása van: ha keveset alszunk, nagyobb eséllyel vállalunk kockázatokat a szexben.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság (American Psychological Association) kutatásában kamaszok szexuális életét vizsgálták, melynek során azt találták, hogy nem megfelelő mennyiségű alvás mellett olyan kockázatokat vállalnak, mint hogy nem használnak óvszert, vagy hogy alkohol és drog befolyása alatt szexelnek.

Azaz, ha nem alszunk eleget, akkor sérül a döntéshozó képességünk, ami nyilván kiterjed a felelős szexuális döntésekre is.

„A tinédzsereknek a hivatalos ajánlás szerint tíz órát kellene aludniuk mindennap, ám ez a legtöbb esetben nem teljesül több tényező miatt. Korán kezdődik az iskola, éjszaka beszélgetnek a barátaikkal, nyomkodják a telefont, és még tanulniuk is kell este – mondta el a tanulmány vezetője, Wendy M. Troxel. – Az elégtelen alvás miatt pedig nő az esélye annak, hogy szexuálisan felesleges kockázatokat vállalnak, mert nehezebben tudnak felelősségteljesen gondolkodni.”

szexuális élet alvás

A tinédzsereknek a hivatalos ajánlás szerint tíz órát kellene aludniuk mindennap (Képünk illusztráció, forrás: iStock)

A kutatásban 1850 kamaszt és fiatal felnőttet vizsgáltak 2013 és 2017 között, 16 éves koruktól egészen 19 éves korukig követték a résztvevőket. Ebben az időszakban a kamaszok rendszeresen kitöltötték az alvásukra vonatkozó kérdőívet, illetve arról is jelentettek, hogy használtak-e alkoholt vagy bármilyen drogot, és persze hogy szexeltek-e védekezés nélkül.

Az eredményekből pedig egyértelműen sikerült levonni a következtetést, hogy aki nem alszik eleget, az kétszer nagyobb eséllyel nem törődik szex közben a biztonsággal. Főleg azoknál volt jellemző ez, akik hétvégén sem pótolták a hét közben elmaradt alvásmennyiséget, mert inkább buliztak helyette. Az így kialakult krónikus alváshiány aztán védekezés nélküli szexhez vezetett.

A kutatók felhívták a szülők figyelmét, hogy a kamaszokkal muszáj valamilyen kompromisszumot kötni az alvás terén, és meggyőzni őket, hogy többet aludjanak. Az iskoláknak pedig azt javasolták, hogy változtassák meg a rendszert, és kezdődjön reggelente későbbi időpontban a tanítás, hogy a tinédzserek elég alváshoz jussanak. Az biztos, hogy a kamaszok boldogan fogadnák, ha ez az ötlet megvalósulna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top