Életmód

Kevés az időd? Megmondjuk, hol csúszol ki a 24 órából

Úgy érzed, hogy 24 óra kevés egy napra, hogy végezz a dolgaiddal? Munka, gyerekek, háztartás mellett nincs időd magadra? Észre sem veszed, de te is csinálsz olyan dolgokat, amelyek valójában csak az idődet rabolják. Mik is ezek? Mutatjuk!

Valójában nagyon sok olyan dolog van, ami csak rabolja az értékes időnket, mégsem tudunk megválni tőlük. Gyakran bele sem tudunk gondolni, hogy melyek lehetnek ezek, hiszen mi csak pár percet facebookoztunk, vagy egy rosszul megszervezett nap miatt kell feleslegeges köröket futnunk. Pedig jó pár olyan dolog van, ahol spórolhatnánk az időnkkel egy kis odafigyeléssel.

Facebook/Instagram és a többiek

A kedvenc időrabló tevékenységek egyike: csak megnézzük, csak rápillantunk és észre sem vesszük de naponta több órát foglalkozunk mások életével a közösségi hálókon lógva. Ha tehetjük, munkaidőben kerüljük el messze, hiszen felesleges órákat pazarlunk el ezzel.

Rendetlenség

Ezt könnyű belátni: az elveszettnek hitt tárgyak keresése, teljesen felesleges időpazarlás. Ha mindent a helyére rakunk vissza, akkor ezzel nem is kéne törődni. A rendetlenségben órákba telhet, míg megtaláljuk az aktuális papírt, vagy mappát az irodai asztalon.

Szervezetlenség

Legjobb ha reggel végiggondoljuk a napi teendőket, és fontossági sorrendbe rakjuk őket. Ha megszervezzük előre, hogy mikor, hová megyünk és mit intézünk el, akkor nincs felesleges autózás az otthon maradt papírok miatt, és nem kell kétszer megtenni ugyanazt az utat, ami szintén csak az időnket rabolja.

Telefonbeszélgetések

Hála a mobiltelefonoknak bárhol, bármikor utolérhetőek vagyunk és ha nem figyelünk végeláthatatlanul hosszú beszélgetéseket folytathatunk rokonokkal, barátnőkkel, ami naponta szintén több órát tehet ki. Fogjuk rövidre, koncentráljunk a munkára, vagy akkor telefonálgassunk, amikor teregetünk, vagy takarítunk, és nem kell a munkára figyelni.

Egyedül nem megy

Ha valaki mindent egyedül szeretne megcsinálni, biztosan nem lesz elég számára 24 óra egy napon. Meg kell és lehet is tanulni, hogyan kérjünk segítséget, illetve osszunk ki a feladatokat családon belül: bevásárlás, portörlés, kutyasétáltatás – ezeket mind-mind csinálhatja akár a párunk is vagy a nagyobb gyerekek.

Tökéletesen

A maximalizmus sok időt emészt fel. Bármi áron tökéletesek szeretnénk lenni, de ez szinte lehetetlen. Ráadásul még frusztráltak is leszünk, ha nem érjük el az áhított irreális célt időben. Meg kell tanulni elengedni a túlzott maximalizmust.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top