Életmód

A kávé lehet a megoldás az elhízás ellen

Sőt, a cukorbetegség elleni harcban is segíthet!

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A barna zsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát. Az alacsony testtömegindexű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van.

„A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukorszint és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

kávé

(iStock)

„Ez az első emberekkel elvégzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira – tette hozzá a professzor. – Eredményeink lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban, és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet része lehet a megoldásnak.”

A kutatócsoport őssejtkísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, embereket vontak be tanulmányukba, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Egy általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát.

„Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért olyan alanyokat vizsgáltunk, akik elfogyasztottak egy kávét, hogy lássuk, a barna zsírszövet forróbb lett-e – magyarázta Symonds. – Az eredmény pozitív volt. Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevője, a koffein stimulálja ezt, vagy másik összetevő segíti a barna zsír aktivizálódását. Jelenleg koffeines táplálékkiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük, van-e hasonló hatásuk.”

Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős, azt testsúlykontrolláló program részeként használhatjuk vagy glükózszabályzó program részeként, a cukorbetegség megelőzésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top