Életmód

Itt a bizonyíték, hogy a meleg tényleg az agyunkra megy

Semmi kétség, a melegben egyeseknek tényleg „felforr az agyvize”, és ezt a kutatók is megerősítették. Nem kell tehát szégyenkezned, ha szétszórtságodban a hűtőben végzi a lakáskulcs, vagy sót keversz a kávédba.

A Harvard Egyetem tudósait kíváncsivá tette a 2016-os melegrekord, és vizsgálni kezdték, hogyan hat a kognitív képességeinkre az, ha a hőmérséklet túlságosan magasba szökik. A kutatás eredménye szerint a kánikula nemcsak a gyerekeket és az idősebbeket „vágja fejbe”, hanem az egészséges, fiatal szervezetet sem kíméli.

Ha kiakad a hőmérő

Amikor a meteorológusok hőségriadót fújnak, Dunát lehet rekeszteni azokkal az óvintézkedésekkel, melyekkel megvédhetjük a kisebbeket és az idősebbeket a rekkenő hőségtől. Világossá vált azonban, hogy a megelőzés mindenki számára életbevágóan fontos lehet.

Meddig tart ez még? (Fotó: iStock)

A vizsgálatban 44 önkéntes vett részt, akikeket két csoportra osztottak: az egyik társaságot egy klimatizált, új építésű épületbe költöztették, míg a másik tagjait egy szép kort megélt, a légkondit még hírből sem ismerő háztömbben szállásolták el. A résztvevőknek 12 napon keresztül, közvetlenül az ébredésük után két tesztet kellett megoldaniuk. Az egyikben villámsebességgel kellett szavakat és színeket felismerniük, a másikban pedig egyszerű matematikai műveletek vártak megoldásra.

Hogy mire jutottak a tudósok?

A legforróbb napokon azok, akik légkondicionáló nélkül töltötték az éjszakát, jóval lassabban értek a színfelismerő teszt végére, a számolós feladatokban pedig jóval több hibát követtek el, akik pedig éjjel is hűsöltek, számottevően gyorsabbak és precízebbek voltak minden tesztben.

Ebből azt a következtetést vonták le a szakértők, hogy a nagy melegben jelentősen romlik a szellemi teljesítményünk és a reakcióidőnk is megnő.

A fele sem tréfa

Sokan úgy gondolják, felesleges időpazarlás volt a kutatóktól ez a vizsgálat, azonban többen is továbbgondolták ezt az eredményt, és az, amire jutottak, már cseppet sem szórakoztató. Úgy látják ugyanis, hogy az egyre sürgetőbb megoldásra váró klímaváltozás következtében mindannyiunknak romlik a szellemi teljesítménye és a koncentrációja, ami egyrészt rányomhatja a bélyegét a gyerekek iskolai szereplésére, a felnőttek munkahelyi helytállására, a közlekedésre, az emberi kapcsolatokra, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Elsőre talán az tűnik kézenfekvő megoldásnak, hogy mindenhol működjön légkondicionáló, ezzel azonban gyorsan a vesztünkbe rohannánk, hiszen ezek a berendezések az energiafelhasználásukkal csak tovább fűtenék a légkört, vagyis még jobban hozzájárulnának bolygónk felmelegedéséhez. Ha nem is hoz olyan expressz enyhülést, mint a légkondi, néhány egyszerű lépéssel tehetsz azért, hogy kevésbé érezd a meleg hatását:

  • Húzd le a redőnyöket, amikor betűz a nap az ablakon, és mozgasd őket ügyesen: mindig az árnyékos oldalon engedd be a világost.
  • A reggeli és éjszakai hűvösben szellőztess! Napközben tartsd zárva az ablakokat, úgyis csak a forróság dőlne be a lakásba.
  • Használj napellenzőt a teraszon.
  • Cseréld fehérre – vagy világos színűre – a sötétítő függönyt.
  • Ne hagyj feleslegesen bekapcsolva semmilyen elektromos eszközt, mert az is hőt termel (és nem mellesleg energiát fogyaszt).
  • Ültess fákat a kertbe.
  • Fogyassz sok friss gyümölcsöt, és igyál elegendő folyadékot.
  • Vegyél naponta többször hideg zuhanyt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top