Életmód

Takarékos kirándulás a francia Riviérán

Egy méregdrága sportautó, egy napszemüveg és egy bankkártya – valahogy így kell stílusosan megjelenni a hétköznapi ember elképzelése szerint Cannes-ban. Ám ha csak az utóbbi kettő van nálad, akkor is élvezheted a francia Riviéra örömeit és szépségét. Megmutatjuk, hogyan maxolhatod ki a Côte d’Azurt kis költségvetésből.

A francia Riviéráról a csillogás, a hírességek és az örök napfény jut azonnal eszünkben. És persze az elképesztőn magas árak, amit csak a hipergazdagok engedhetnek meg maguknak. Pedig Monacót, Cannes-t vagy éppen Saint-Tropez-t szűkebb költségvetéssel, kevesebb pénzből is „bevehetjük”.

Saint Tropez – az egyik legbájosabb városka a francia Riviérán (fotó: istockphoto.com)

Repülőjegy- és szállásfoglalás jó előre

Ha időben vásároljuk meg a repülőjegyet főszezonon kívül (késő tavasz és kora ősz a legalkalmasabb időpont erre), már néhány tízezer forintból megoldhatjuk magát az utazást. Ha pedig körültekintően, jó előre szobát is foglalunk  a Cote d’Azure egy kevésbé frekventált, kisebb településén, akkor a költségeink nem lesznek magasabbak annál, mint ha a horvát tengerpart egy jobb apartmanjában laknánk. Azonban mi mégsem egy bájos falucskát, hanem a nyüzsgő Nizzát ajánljuk egy riviérai utazás bázisának, mert ebben a nagyvárosban egy helyen megtalálható számos fontos szolgáltatás és szórakozási lehetőség. A strandok itt is kitűnőek, megfizethető szállások is akadnak (kétcsillagos apartmanok már napi 15 ezer forintért kaphatók két főre, és ha időben fizetünk előleget kártyával, akkor ez az ár a főszezonra is érvényes). Nem mellékes érv Nizza mellett az sem, hogy repülővel közvetlenül elérhető, és ha autót vagy egy motort bérelünk, csillagtúra-szerűen bejárható a környék, és elérhetők a nagyobb távolságban fekvő látványosságok is. Előre foglalás esetén, bankkártyás fizetéssel a bérlés költségei ez esetben is csökkenthetők, ám ha ezt a tételt szeretnénk megspórolni, helyi tömegközlekedéssel, vonattal és busszal is megoldható a túra. Egyébként nem biztos, hogy olcsóbban jön ki egy négy fős családnak a helyi utazgatás egy kisautó bérléséhez képest, ám ha egyedül vagyunk, akkor mindenképpen takarékosabb a tömegközlekedés, mivel egy Nizza-Monaco buszjegy ára csak 1-1,5 euró, és a járatok is sűrűn indulnak.

Nizza tökéletes bázis a Riviéra felfedezéséhez (fotó:istockphoto.com)

Hagyd ki az éttermeket

Nagyon sok pénz takarítható meg az étkezéssel is. Ha elkerüljük a divatos éttermeket, és nem engedünk az egyébként nagyon vonzó, napernyős teraszok csábításának még egy kávé erejéig sem, akkor túlzás nélkül állítható, hogy már egy egyhetes kirándulás során is százezres nagyságrendben spórolhatunk a kaján. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a helyiek által is látogatott szupermarketbe vagy piacokra térünk be, és ott vásároljuk az alapanyagokat. A Côte d’Azur nyáron egyébként is túl forró ahhoz, hogy nagy étvágyunk legyen – egy ilyen mediterrán kiránduláson a napi egy-két étkezés bőven elegendő szokott lenni.

Programok ingyen

A belépők és jegyárak bizony magasak a Riviérán, és ha szeretnénk belekóstolni azokba az örömökbe is, amiket például a monacói kaszinó kínál, akkor bizony mélyen kell a zsebünkbe nyúlni. Van azonban ingyen is élvezhető látványosság és szépség ezen a vidéken. Monaco például cseppet sem olyan távolságtartó és arisztokratikus, mint hinnénk: természetesen elképesztő a luxus és a legelőkelőbb, leggazdagabb emberek adnak itt találkát egymásnak, ám a hétköznapi turistát a város éppolyan barátságosan fogadja, mint a milliárdosokat. Nem kell feszengenünk, ha sétát teszünk a pazar kikötőben – ez egyébkén önmagában is remek, akár több órás program is lehet, hiszen káprázatosan sok érdekesség és látnivaló vár itt ránk –, és a város luxusüzleteibe is betérhetünk nézelődni anélkül, hogy a személyzet megrovó és lenéző tekintetét éreznénk a hátunkon. (Egyébként Monacóban a készpénz szinte csak a kaszinóban villan fel, ezért ha vásárolni szeretnénk egy kis szuvenírt, nem csak praktikusabb, de a hely szelleméhez is jobban illő, ha kártyát használunk.)

Monaco utcáin

Egy városnéző kirándulás szintén jó program, hiszen a tenyérnyi városállam igencsak bővelkedik gyönyörű épületekben és hangulatos utcácskákban. Egy bökkenő azonban akad: mivel az Alpok gyakorlatilag a hercegségnél éri el a tengert, Monaco utcái helyenként rendkívül meredekek és kacskaringósak, így a nyári hőségben igen kimerítő lehet végigballagni a városon. Tanácsos egy robogót bérelni bankkártyával – ezzel kényelmesebben róhatjuk az utcákat, ráadásul egy kis ízelítőt kapunk abból, milyen lehet a Forma 1-es pilótáknak a száguldás a híres Mirabeau jobbkanyarban vagy a Rascasse-ban.

Így fest Monaco napszálltakor (fotó: istockphoto.com)

Varázslatos természet

A Riviéra sokkal több, mint egy csillogó tengerpart, hiszen a káprázatos Monaco, a nyüzsgő Nizza vagy a bájos Saint-Tropez mellett a természet is igencsak figyelemre méltó itt. A legendás városoktól karnyújtásnyira a szárazföld belseje felé egyedülállóan sokszínű világ, a Mercantour Nemzeti Park és a Tengeri-Alpok hágói, ösvényei vár ránk. A Riviéra szomszédságában mintegy 4000 km túraút található, köztük 65 különböző mountain bike útvonal, 30 hegymászó terület, 200 barlang és 325 km folyószakasz 70 kisebb-nagyobb kanyonnal tarkítva. Hetekre szóló csodálatos és  pénztárcabarát programot nyújt hát nekünk az anyatermészet itt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top