Életmód

Ezért nincs nyáron elég dolgozó a boltokban

Nem ritka, hogy a 12 órás műszak helyett 15 órát kell dolgozniuk az áruházi alkalmazottaknak.

Nem elég az általános munkaerőhiány az áruházakban, a kereskedelemben dolgozókat a nyári szezonális munkalehetőségek is elcsábítják a boltokból, mert például turisztikai állásokban több pénzt kereshetnek, és több a szabadidejük – írta a Magyar Nemzet.

A lap szakszervezeti körökből úgy értesült, hogy a fokozódó fluktuáció miatt a szokásosnál is nagyobb feladatot jelent megszervezni a napi munka ellátását az üzletekben és a raktárakban.

Nem ritka, hogy a 12 órás műszak helyett 15 órát kell dolgozniuk az áruházi beosztottaknak úgy, hogy nem tudják kivenni a munkaközi szüneteket, mert kevesen vannak az adott munkára. Gondot okoz a hét végi munkaszervezés is.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, a vészesen kevés alkalmazott miatt több olyan megoldást alkalmaznak az áruházak, amelyek szembemennek a törvényi előírásokkal.

Úgy vélte, elkerülhetetlen, hogy ősszel konkrét javaslatok szülessenek a munkaerő-problémák megoldására, különben a magas élőmunkaigény miatt az év végére akadályokba ütközhet az ellátási lánc előírások szerinti működtetése.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top