Életmód

Megtalálhatták Orseolo Péter király eredeti sírhelyét Pécsen

Kiemelkedő tudományos felfedezéssel zárult a feltárás a pécsi székesegyházban.

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter magyar király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során – jelentették be az ásatás vezetői a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője elmondta, hogy a Pécsi Egyházmegye finanszírozásában megvalósuló munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, a fölé épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak. Abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták.

A két sírhely az altemplom középső sávjában a főoltár előtt. Elöl Orseolo Péter király üres sírhelye (Fotó: Pécsi Egyházmegye)

A régész hozzátette: az 1038 és 1041, valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

Orseolo Péter az egyik legnegatívabb megítélésű magyar király. Ennek az alapja az, hogy második uralkodása elején német hűbéri alávetettséget vállalt cserébe a trón visszaszerzéséért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top