Életmód

Egy tragédia kellett ahhoz, hogy biztonságosabbak legyenek a vízibiciklik

Egy tragédia nyomán szabályoznák a vízibiciklik felszerelését mentőeszközzel.

Szívszorító nyílt levelet tett közzé májusban a Facebookon Kristáné Soós Melinda, aki tavaly nyáron veszítette el a gyerekét egy vízibiciklis balesetben.  Az édesanya azt akarta elérni, hogy a vízibicikliken legyen mentőfelszerelés, az ugyanis az ő fia életét is megmenthette volna.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) a tragédia nyomán jogszabály-módosítást kezdeményezett tavasszal két tárcánál is, hogy legyen kötelező felszerelés a vízibicikliken a mentőeszköz.  

vízibicikli

A kép illusztráció! (iStock)

Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsosa a hirbalaton.hu-nak úgy nyilatkozott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) válasza szerint nem jogszabály-módosítással, hanem várhatóan más módon válhat kötelezővé a mentőeszköz a vízibicikliken.

Jelenleg az a probléma, hogy a vízibiciklik eltérő kivitelű és tulajdonságú, nem nevesített szórakoztató eszközök. Az ITM javaslata szerint épp ezért nevesíteni fogják a vízibiciklit a szórakoztató célú berendezésekről szóló jogszabályban, onnantól kezdve pedig ezek üzemeltetéséhez is kell majd megfelelőségi tanúsítvány. A tanúsítványok kiadásánál viszont feltételül szabnák a vízibiciklik felszerelését mentőeszközzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top