Életmód

Durva következményei lehetnek annak, ha sosem mondasz nemet

Gyerekkorunkban félreneveltek minket, mert igazából a „nem” pont ugyanolyan fontos szó, mint az „igen”.

Arra tanítottak a szülők gyerekként, hogy bólogassunk, és engedelmeskedjünk szépen, mert akkor leszünk jó kisfiúk és kislányok, ha mindent megcsinálunk szó nélkül, amit a felnőttek kérnek tőlünk. Arra kondicionáltak, hogy a nemet mondás szemtelenség és udvariatlanság, ami büntetést von maga után. Felnőttkorunkban már nyilván nem attól tartunk, amikor mindig igent mondunk, hogy beültetnek a sarokba a szüleink, hanem átalakul a büntetés fogalma: nem szeretnek, nem fogadnak el, nem fogunk megfelelni, nem leszünk elég jók, ha nemet mondunk.

Mekkora tévedés!

Általános tévhitté vált, hogy a sikeres emberek mindenre igent mondanak – mondja Dara Blaine karriertanácsadó. Szerinte épp ellenkezőleg igaz: ha tényleg nem tudunk nemet mondani, akkor a teljesítményünk csökken, és lehetetlenné válik, hogy teljesítsük a fontos feladatokat, melyek a sikerhez kellenének, legyen szó munkahelyről vagy magánéletről. A végén pedig mindenkit cserben hagyunk, saját magunkkal az élen.

Mert bár az igaz, hogy meg kell ragadni a lehetőségeket, melyek támogatják a hosszútávú céljainkat, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenkinek igent kell mondanunk, aki szívességet kér, vagy elénk ugrik egy lehetőséggel. A szakember szerint az igazi siker csak akkor érkezik, ha megtanulunk nemet mondani:

Egy bólogató kultúrában élünk, ahol azt várják el az emberek, hogy igent mondjunk mindenre, ha előre akarunk lépni. Pedig a valóság az, hogy általában akkor indul be egy karrier, amikor elkezdünk nemet mondani.

Részlet Az igenember című filmből (Képünk illusztráció (Forrás: iMDb)

Miért kell többször nemet mondani?

Amikor igent mondasz mindenkinek, a fontossági sorrendedet borítod fel, és saját magad elé teszel másokat. Ez pedig egy idő után kiégéshez és stresszhez vezethet, mert úgy érzed, nem tudod kielégíteni a saját szükségleteidet.

Az igenekkel nem lesz időd az igazán fontos dolgokra a munkádban, hobbidban és a családodban. És még az önbizalmad is csökken, mert a környezeted nem tiszteli a határaidat és valaki mindig belegyalogol az érdekeidbe, hogy két lábbal ugráljon rajtuk.

Ahhoz, hogy megtanulj nemet mondani, Blaine szerint az az első lépés elfogadni, hogy nem szerethet mindenki. Lehetetlen ennyi embernek megfelelni. Bár érthető, ha attól tartasz, hogy csalódnak benned mások, mert nemet mondasz, de fontos tudatosítani magadban, az a nagy feladatod az életben elsősorban, hogy saját magadról gondoskodj.

Hogyan mondj nemet?

A nagy kérdés már csak az, hogy gyakorlatban hogyan lehet megvalósítani a nemet mondást. Blaine erre is adott támpontokat:

  1. Legyél egyenes és határozott, mondd meg nyíltan, hogy nem akarod vagy nem tudod megtenni, amire kérnek.
  2. Ne kérj bocsánatot, és ne gyárts kifogásokat, hogy miért nem teszel meg valamit.
  3. Ha azt érzed belül, hogy nem akarod megtenni, akkor hallgass erre a megérzésre, és mondj nemet. Így elkerülheted, hogy később mérges legyél magadra.
  4. Használd az udvariasság erejét a válaszban, köszönd meg a lehetőséget, és tisztelettel utasítsd vissza.
  5. Gyakorold fejben a nemet mondást. A lelki szemeid előtt jelenjen meg, ahogy magabiztosan visszautasítasz kéréseket a saját időd és energiád érdekében. Ez megkönnyíti, hogy a valóságban is nemet mondj, mert az elmédnek már nem lesz teljesen ismeretlen helyzet.
  6. Ne kerülgesd a forró kását, ne mondj olyanokat, hogy majd még meggondolod, ha már tudod, hogy nem akarod megcsinálni. Nem korrekt lépés magaddal és a másikkal szemben sem.
  7. Mindig emlékeztesd magad, hogy nem azon múlik, milyen értékes ember vagy, hogy milyen szívességeket teszel másoknak.

Ha a fenti lépések közül már kettőt-hármat sikerül betartanod, akkor olyan érzelmi és mentális erőre tehetsz szert, mellyel hatalmas változást idézhetsz elő: visszakapod a kontrollt a saját életed felett. Megéri mindennap gyakorolni azt a „nem” szót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top