Életmód

Edzésértelmező kéziszótár – a deepWork úgy lefáraszt, hogy már feltölt

Edzésértelmező kéziszótár sorozatunkban személyes kedvencünk, a deepWork jön. Nem is tudjuk hirtelen eldönteni, hogy a testünk vagy a lelkünk szereti-e jobban. Legvidámabb edzés, evör.

Edzésértelmező kéziszótárunkban számtalan edzésformát bemutattunk már a Piloxingtól kezdve az Aerial yogán és a MAX trainingen át, egészen a CrossFitig, hogy kedvet csináljunk a kipróbálásukhoz, mert hisszük, hogy mindenki számára létezik ideális edzésmódszer, csak rá kell találnunk a hozzánk illőre.

Az egyik ilyen tréning, amit kipróbáltunk, és megosztottuk veletek az élményt, az a bodyArt volt, melyet leginkább úgy tudnék jellemezni, hogy a maga kissé elvont, holisztikus módján tökéletesen képes feltölteni az embert testileg és lelkileg egyaránt. Ha az emberben megvan a kellő nyitottság, hogy belevesse magát a helyenként törzsi táncra hasonlító, a flow-érzést tökéletesen megteremtő koreográfiába, az edzés végére tele lesz energiával, és alig várja majd, hogy újra átadhassa magát az élménynek.

Csak úgy repül közben a hajunk (Fotó: iStock)

Csakhogy erre nem mindenki van ráhangolódva, amire a bodyArt megálmodója, Robert Steinbacher, a német táncos, koreográfus és mozgásterapeuta is rájött, így megalkotott egy újabb, hasonló alapokra építő, de „edzésszagúbb“ mozgásformát, a deepWorköt.

A deepWork ugyanúgy a yin és a yang egyensúlyára, valamint a tradicionális kínai orvoslás öt elemére épül, akárcsak a bodyArt, viszont sokkal inkább hasonlít egy funkcionális tréningre, amit dübörgő deephouse-zenére végezhetünk könnyen lekövethető, szinte koreográfiamentes feladatsorokkal.

Ez a tréning garantáltan megizzaszt, ugyanis igen intenzív, a mozgássorok megszakítás nélkül követik egymást, váltogatva a dinamikus és statikus feladatokat. A deepWork lényege, hogy a légzésünkkel összhangban, a saját ritmusunkra mozogjunk, és kombináljuk a föld, fa, tűz, fém és víz elemeinek energiáit.

Pont az fog egyszerre lefárasztani és feltölteni minket, hogy az edzés során folyamatosan váltakoznak a kardió, az erősítő és a nyújtó mozdulatok, így az izmaink ritmikusan hol elernyednek, hol megfeszülnek, ezzel érve el a maximális teljesítményt és a mentális feltöltődést.

Az edzés 60 perces, eszköz nélkül, csupán egy jógamatrac segítségével végezhető, kényelmes, lehetőleg testhezálló ruhában, mezítláb. A tréning első 10 perce nemcsak testi bemelegítés, hanem egyfajta lelki ráhangolódás is egyben. Meditációs zenére átmozgatjuk az izmainkat, és felkészülünk arra, hogy a következő 50 percben átlépjük a fizikális és mentális határainkat.

Majd megszólal a pörgős deephouse, ami úgy lüktet, hogy garantáltan nem fogunk lazsálni az edzésen. A dinamikus és statikus gyakorlatok váltják egymást, az izmaink hullámokban feszülnek meg, majd lazulnak el, miközben egymás után jönnek a nagy ismétlésszámmal végzendő, funkcionális gyakorlatok, amelyek

egyszerre égetik a zsírt, növelik az állóképességünket, erősítik az izmainkat, fokozzák a keringésünket, javítják az egyensúlyérzékünket és a hajlékonyságunkat, valamint mentálisan egy teljesen új dimenzióba repítenek minket.

A deepWorköt úgy tudnám jellemezni, mint egy housepartyt. Ellötyöghetünk a zene mellett, közben agyban totál máshol járva, viszont ha átadjuk magunkat a bulinak, akkor egy őrületes extázis veszi kezdetét, és tuti, hogy dőlni fog rólunk a víz, a testünk a maximumon pörög majd, a bennünk rejlő feszültség pedig elpárolog.

A gyakorlatokat úgy alakították ki, hogy szinte az összes izmunkat bevonják a mozgásba. A láb, a törzs és a kar izmai folyamatosan dolgoznak az összetett mozdulatok során, amelyeket a saját légzésünkhöz igazítva végzünk. Egyszerűen lekövethető feladatok, mint a guggolások, szökkenések, hajlások, csavarások, futások kombinációjából állnak a gyakorlatok, melyeket álló testhelyzetben és a talajon egyaránt végeznek.

A folyamatosan váltakozó mozdulatok megteremtik a flow-élményt, mi pedig megismerhetjük a határainkat testileg és lelkileg is, hiszen csak rajtunk múlik, hogy kihozzuk-e magunkból a maximumot a feladatokra szánt adott időn belül. Az edzés intenzív szakaszának utolsó 4 percében totál felpörög az óra, és a pulzusunk az egekbe szökik, mint mikor egy félórás futás végén bedobjuk minden erőnket, és a cél előtt még egy utolsót hajrázunk.

Ebből a felpörgetett állapotból hoz vissza minket az óra végi levezetés és nyújtás, amit egy totál ellazító meditáció zár. A deepWorköt mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki szeretné megtapasztalni a maximális pörgés és a teljes ellazulás kombinációjának testi és lelki feltöltő erejét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top