Életmód

10 ok, hogy azonnal felhagyj a flipfloppapucs viselésével

Úristen, mi lehet vele a baj? Nem fogsz örülni, mégis jobban teszed, ha mostantól új alapokra helyezed a kapcsolatodat a flipfloppal.

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy ami divatos, az nem feltétlenül egészséges. A flipfloppapucsok – amiket sokan vietnámi papucsként, lábujjközös papucsként ismernek, de akadnak olyanok is, akik tangapapucsnak neveznek – körülbelül annyira károsak, mint amennyire szeretjük őket. Abból persze nem lehet gond, ha továbbra is ezeket használod, amíg edzés után lezuhanyozol vagy az uszodából átsétálsz a szaunába, egész napos viselésük azonban kellemetlen következményekkel járhat – ezekből rögtön tízet is mutatunk!

1) Hemzsegnek rajtuk a baktériumok, vírusok és gombák

A szakértők szerint azok, akik ilyen papucsban flangálnak naphosszat, nagy veszélynek teszik ki magukat, ezek a lábbelik ugyanis tele vannak különféle kórokozókkal, amik előszeretettel megtelepszenek a bőrön, és ha alkalmuk nyílik rá, fertőzést vagy irritációt provokálnak. Elég egy pici sérülés a talpon vagy a lábfejen, máris jelentősen nő a kockázata annak, hogy összeszedsz valamit a papucsodról!

Az ősflipflop. A maiak ennél sokkal kevésbé veszedelmesen néznek ki (Fotó: Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay)

2) Lassítják a lépteket

Addig, amíg a nyilvános zuhanyzóban használod, nincs is velük semmi gond, de ha ezekben intézed az ügyes-bajos dolgaidat, jobb, ha felkészülsz arra is, hogy lassabb tempóban fogsz haladni. Ez nem légből kapott feltételezés, az Auburn Egyetem kutatási eredményei igazolták, hogy gyorsabban (és nem mellesleg biztonságosabban) közlekedhet, aki sportcipőt visel. Jé. 

3) Balesetveszélyesek

Ha gyakorlott flipflopviselő vagy, talán már elfelejtetted, mennyit botladoztál azokban az időkben, amikor még csak barátkoztál a papucsoddal. Az ügyetlenkedés idővel nyilván csökken, sőt a feledés homályába vész, ám jó, ha tudod, hogy flipflopban rövidebbeket lépsz, mint ha zárt cipőben járnál, emiatt sokkal könnyebb benne megbotlani a lépcsőn, vagy olyan helyen, ahol nagy a tömeg. Meg még rá is léphetnek hátulról a talpára, és kész a baj. Elszakad, mehetsz haza mezítláb.

4) Elbánnak a sarkaddal

Mivel a lábujjközös papucsok laposak, hosszú távon nagy terhelést rónak a sarokra – akárcsak a balerina cipők. Emiatt fordulhat elő, hogy már pár órás slattyogás után megfájdulhat benne a sarkad, és ez egyre csak fokozódik, ha egész nap papucsot viselsz, és nap mint nap abban indulsz el otthonról.

5) Vízhólyagot provokálnak

Azt hihetnéd, hogy ez az ártalmatlannak tűnő lábbeli nem tehet kárt a lábfejedben, ez azonban tévedés. Az állandó dörzsölés miatt a lábujjak között, a pánttal érintkező részen és a talpon is kialakulhatnak vízhólyagok és mikrosérülések, főleg akkor, ha kevésbé jó minőségű alapanyagokból készült a papucsod.

6) A lábujjak deformitásához vezethetnek

Igaz, hogy ehhez hosszú időnek kell eltelnie, mégis jobb, ha tudsz róla, hogy a flipfloppapucsok viselése közben a lábujjaid óhatatlanul furcsa pózba kényszerülnek, körülbelül úgy, mintha félig ökölbe szorítanád a kezedet. Erre azért van szükség, hogy stabilabban állhass, s ez a kényelmetlen lábtartás rövid távon fájdalomhoz, hosszú távon viszont akár lábdeformitáshoz is vezethet.

7) Kedvezőtlenül hatnak a testtartásra

A túlzottan lapos talpazat miatt a flipfloppapucsok az egész testtartásodat befolyásolják. Tévedés azt gondolni, hogy ezekben a lábbelikben pont úgy jársz-kelsz, mintha mezítláb lennél – ez utóbbi valóban egészséges, a papucsban azonban egyáltalán nem simul olyan rugalmasan a talpad a talajra, mintha semmit sem viselnél, ez pedig a testtartásra is kedvezőtlenül hat.

8) Erős fájdalmakhoz vezethetnek

Mint minden lapos talpú cipő, ezek a papucsok is útját állják az egészséges lábtartásnak és annak, hogy járás közben a lábfej megfelelően mozoghasson. Emiatt a tested – amúgy nagyon okosan – kompenzálni kezd, vagyis mindent megtesz azért, hogy ellensúlyozza ezt az akadályozottságot, ami előbb-utóbb sajnos fájdalmat vagy merevséget okozhat az ízületekben, a szalagokban és a sarkakban.

9) Kedveznek a bőrkeményedések kialakulásának

Az a pánt, ami a lábujjaid között fut, hosszú távú viselés során a kényelmetlenség mellett akár bőrkeményedéseket is okozhat. Persze nemcsak itt alakulhatnak ki ezek a nem szívesen látott vendégek, hanem a nagylábujjad külső felén és a sarkodon is, sokszor ugyanis ezekre a pontokra koncentrálódik a terhelés flipflop viselése közben.

10) Mérgező anyagokat juttathatnak a testedbe

Mivel ez a papucs világszerte nagy népszerűségnek örvend, eszméletlen mennyiségben kezdték gyártani, sokat silány minőségben, vitatott alapanyagokból, mint amilyen a toxikus festék, vagy a BPA-tartalmú műanyag. Bár a latex nem tartozik a kimondottan veszélyes anyagok közé, viszonylag gyakran okozhat allergiás reakciót, ezért nem árt az óvatosság – a flipfloppapucsok pántja gyakran ebből készül. Ami biztos: ha a papucs viselése során égni, viszketni kezd a talpad vagy a lábfejed, inkább válj meg tőle!

+1) Környezetszennyező

Ezek a papucsok nem túl hosszú életűek, és az óceánokban felgyülemlett műanyagszemétnek igen jelentős részét teszik ki az elszakadt vagy elhagyott flipflopok. Mentsd meg a bálnákat, járj tisztességes cipőben, vagy viselj rendes papucsot, legalább a hétköznapokon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top