Életmód

Már napi 5 perc házimunka is meghosszabbíthatja az életet

A norvég kutatóknak remek híreik vannak a porszívózás és a fűnyírás szerelmeseinek.
házimunka férfi munkamegosztás

A magam részéről ki nem állhatom a vasalást, és bevallom őszintén, a mosogatással is hadilábon állok, pedig nagyon úgy tűnik, érdemes lenne megbarátkoznom velük. Ha többre nem, legalább napi öt perc erejéig. Legalábbis erre következtetek annak a norvég kutatásnak az eredményéből, amelyet az Oslói Egyetem kutatói végeztek 36 ezer önkéntes részvételével.

A vizsgálat során a szakemberek úgy találták, már napi 5 perc aktív házimunka (ami alatt a norvég kutatók például a fűnyírást és a porszívózást értik) elég ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a hat éven belüli halálozás esélyét. Hogy ez nem elég meggyőző? Akkor jöjjön a folytatás, a vizsgálat ugyanis kitért a kutatók által „könnyebbnek” ítélt házimunkák élettani hatásaira is.

Eszerint már napi egyórányi lájtos házimunka, úgyis mint vasalás, portörlés és mosogatás, gyakorlatilag nullára redukálja a korai halálozás valószínűségét. A kutatás vezetője, Ulf Ekelund professzor ezt azzal magyarázta, hogy még az egészen kis mértékű fizikai aktivitás is aktívan befolyásolja az egészségünket, ezzel együtt csökkenti a korai halálozás valószínűségét.

„Az eredményeink, úgy tűnik, alátámasztják azt a régi mondást, miszerint ha valami keveset csinálsz, az még mindig jobb, mint ha nem csinálsz semmit” – ezt pedig már a tanulmány brit társszerzője, dr. Charlotte Edwardson, a Leicesteri Egyetem munkatársa nyilatkozta, aki hozzátette, az eredmények őket is meglepték, annál is inkább, mert korábban úgy vélték, ahhoz, hogy a fizikai aktivitás hatással legyen a várható élettartamra, naponta sokkal többet kell mozogni.

„Az eredményekből egyúttal kiderült az is, hogy egy átlagos munkanapnyi, vagyis 9,5 órányi egy helyben ülés megduplázza a korai halálozás valószínűségét” – mondta a szakértő, majd hozzátette, a mozgásszegény életmód leginkább a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések valószínűségét növeli.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top