Életmód

Ezért nem fér be a gyerek a bölcsődébe

Jelenleg is kétszázan hiányoznak a rendszerből, a tervezett bővítéshez rengeteg új gyerekgondozóra volna szükség.

Nagyszabású bölcsődei férőhelybővítést tervez a kormány, összesen 60 ezer férőhelyet alakítanának ki. Jelenleg azonban 2600 településen egyáltalán nincs bölcsőde, már néhány fővárosi kerületben is alig találni férőhelyet. Ma a három évnél kisebb gyerekek 17 százalékát tudják elhelyezni bölcsődében.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt az ATV-ben, hogy a tervezett bővítéshez ötezer új dolgozót kellene bevonni a rendszerbe, amelyből jelenleg is hiányzik 200 gyerekgondozó a KSH adatai szerint. Ez a 200 fő is el tudna látni 1200 gyereket.

bölcsöde gondozónő szülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Az ágazatban folyamatos a nyugdíjba menetel, sokan élnek a Nők40 program lehetőségével. A fiatalokat ugyanakkor nem vonzza a pálya, amelyen 30 év munkaviszony után is csak nettó 200 ezer forintos fizetéssel tervezhetnek – a szakszervezeti elnök szerint ennyi lenne a frissen végzettek elvárása a kezdőfizetésükre. 

A kormányzati tervek szerint 50 százalékos bölcsődei bérpótlékemelést kapnának a dolgozók, ez körülbelül 20 ezer forintos pluszt jelentene nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top