Életmód

Jön az ősz, jön a drágulás, és itt is marad

Drágulnak a legfontosabb gabonafélék.

Az időjárás változásával összefüggő világpiaci folyamatok miatt tartós drágulás várható néhány alapélelmiszer, például a gabonafélék esetében. A KSH legutóbbi közleményéből kiderül, a mezőgazdasági termelői átlagárak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a búzafélék viszont több mint 20 százalékkal lettek drágábbak.

Nemzetiszín szalag egy kenyéren Pécsett, a Széchenyi téri kenyérünnepi rendezvényen, 2019. augusztus 20-án (fotó: MTI/Sóki Tamás)

A magyarországi drágulásra a tengerentúli és a nyugat-európai piacok is jelentős hatással vannak. A kukorica például azért drágult nálunk is, mert az Egyesült Államokban a kedvezőtlen időjárás miatt visszaesett a növény termesztése. Az olajos növények esetében is hasonló előrejelzések vannak – nyilatkozta Tóth Péter agrárszakértő az Info Rádiónak. Hozzátette, Oroszországgal és Ukrajnával is egyre inkább számolni kell a világpiacon, ezek az országok ugyanis ma már gabonaimportőrből fontos exportőrré léptek elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top