Életmód

18 éves kora óta 28 liter vért adott a polgármester

Sánta Gizella hetvenszeres véradó, nagyapja betegsége miatt határozta el, hogy segíteni fog beteg honfitársainak.

A napokban lett hetvenszeres véradó a ruzsai polgármester – írja a Délmagyar.hu. Sánta Gizella úgy saccolja, hogy az elmúlt évtizedekben összesen 28 liter vért adott.

véradás

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Nagyapja betegsége miatt döntött úgy, hogy segíteni fog a vérátömlesztésre szoruló betegeken. Az idős férfi is transzfúziót kapott. „1983-ban történt, 17 évesen még nem adhattam vért, ezért megfogadtam, hogy amint lehetőségem lesz, másoknak viszonozni fogom azt a segítséget, amit a nagyapám kapott. Amint tehettem, elmentem vért adni” – mondta a lapnak.

Sánta Gizella mindenkit igyekszik meggyőzni a véradás fontosságáról. „Fontos a mozgósítás. Sok embert, volt kollégákat, családtagokat is meggyőztem már. A férjemet is én vettem rá, ő most negyvenszeres véradó, és a fi­­am is rendszeresen jár. A se­­gítő szándék a legfontosabb, de aki vért ad, az is jól jár, mert a véradás serkenti a csontvelőt az új vér termelésére, és meg is vizsgálják a levett vért. Nálam így derült ki egyik alkalommal, hogy alacsony volt a hemoglobinszintem” – mesélte.

A ruzsai polgármester évente legalább kétszer ad vért, ez alól csak a terhessége alatt tett kivételt. „Szeretném, ha minél többen kipróbálnák, és segítenének másoknak” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top