Életmód

Hiánycikk a magyar sperma

Évente nagyjából ezer meddőségi kezelésnél lenne szükség donorra, de a több száz jelentkezőből csupán egy tucat férfi alkalmas arra, hogy spermát adjon.

Nincs elég magyar spermadonor – tudósít a HVG.hu. A lap szerint a hónapokig tartó szigorú vizsgálatok után a több száz jelentkezőből alig egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak arra, hogy spermát adjon – pedig évente közel ezer meddőségi kezelésnél lenne szükség a segítségükre.

Fotó: Henning Bagger / AFP

Magyarországon évek óta komoly gondot jelent, hogy rendkívül kevesen adományoznak spermát. Nem mintha a magyar férfiak fertilitása rosszabb lenne nyugat-európai társaikénál, vagy ne kapnának pénzt a közreműködésükért (az adományozással durván 150-200 ezer forintot kereshetnek): a szakértők szerint inkább a szolidaritás hiányzik.

Miközben a meddőséggel küzdő párok száma egyre nő, sok hazai klinikán kénytelenek külföldről behozott hímivarsejteket használni a mesterséges megtermékenyítésnél, ami rendkívül sebezhetővé, kiszolgáltatottá teszi a rendszert. 2015-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) egy génhibás dán minta miatt meg is tiltotta a külföldi behozatalt és a már itthon lévő külföldi minták használatát. A krízis következményeit máig érezni, a szakma szerint a hatóságok pánikreakciója mellett a donorok hiánya miatt lett ilyen súlyos a helyzet.

Az elsőfokú bíróság ugyan 2016-ban eltörölte az OTH tiltó határozatát, de a Kúria csak tavaly hozott jogerős döntést az ügyben; így az intézetek is csak ezután kezdhették el újra megszervezni a külföldi behozatalt. Pedig nagy szükség lenne a segítségre, hiszen Magyarországon nagyjából a párok tizenöt százaléka küzd infertilitással, és évente körülbelül ezer esetben lenne szükség donor hímivarsejtekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top