Életmód

Játszótereket építettek a nyugdíjasoknak, hogy ne felnőtt gyerekeiket gyötörjék

Na jó, az elsődleges cél a testi-lelki fittség megőrzése volt, ez csak amolyan kellemes mellékhatás.

Szomorú, de igaz, hogy a nyugdíjas évek alatt sok idős érzi magát egyre magányosabbnak, hiszen a munkába járás végével jelentősen meglazulhatnak a szociális kapcsolatok, a feledés homályába veszhetnek az egykori barátságok, a családi kötelékek pedig sajnos nem mindenhol szorosak. Spanyolországban viszont a városatyák szívügyüknek tekintik, hogy ami rajtuk múlik, azt megtegyék annak érdekében, hogy az idősebb korosztály is kimozdulhasson otthonról, és szórakozhasson.

Együtt játszhat nagyszülő és unoka

Bilbaóban nemhogy nem tiltják a 14 éven felülieket a játszótéri eszközök használatától, mint a legtöbb itthoni parkban, hanem kimondottan biztatják a szenior korosztályt arra, hogy ők is kipróbálják és élvezzék a játékokat. A legtöbb eszközön feltüntetik ugyan azt az életkort, amitől kezdve javasolják a használatát, felső korhatár azonban csak ritkább esetekben szerepel.

Ez is azt mutatja, hogy a játékhoz sosem lehetünk elég öregek, és sosincs késő ahhoz, hogy játékosabbá váljunk.

Ha így teszünk, az kamatostul megtérül, hiszen ez az örömteli elfoglaltság mozgásba hozza az agytekervényeket, távol tartja a depressziót, feledteti a magányt, és fiatalító hatásának köszönhetően a lélek legjobb „ránctalanítója”.

Bilbao városában több közparkban is kialakítottak olyan játszótereket, ahol nemcsak a testüket és az elméjüket edzhetik az idősebbek, hanem barátságokat is köthetnek, vagy legalábbis szóba elegyedhetnek egymással. A játszótérre természetesen beléphetnek azok is, akik még messze vannak a nyugdíjkorhatártól, örömmel látják ugyanis az unoka-nagyszülő párosokat is, ha közös játékra szottyan kedvük.

Ezeket az úgynevezett „életszépítő” parkokat azért hozták létre, mert Bilbao városában azt szeretnék, hogy az ott élők egészségesebbek és boldogabbak legyenek, függetlenül attól, hogy hány gyertyát kell meggyújtani a születésnapi tortájukon.

Az időseknek megálmodott játszóterek közül az Amézola park örvend a legnagyobb népszerűségnek, itt helyezték el a legtöbb és a legszemrevalóbb játékot az őszülő látogatók számára.

Senki nem maradhat ki a jóból!

A játszótereket körülvevő zöld parkok amúgy is sétára csábítja a helybelieket, a speciális játékszerek pedig segítenek abban, hogy szinten tartsák, vagy akár javítsák is fizikai erőnlétüket. Emellett helyet kaptak a játszótéren olyan eszközök is, amelyek az elmét edzik. Ezek nemcsak azért nagyszerűek, mert segíthetnek az időseknek a szellemi tréningezésben, hanem azért is, mert a nehezen mozgó vagy kerekesszékes időseknek is lehetőséget nyújtanak a szórakozásra és az élménygyűjtésre.

A városban mindenki örömmel fogadta ezt az újítást, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy színt vigyen az idősek szürke hétköznapjaiba. A bilbaóiak szerint az időseknek tervezett játszóterek segítenek kimozdítani az időseket a négy fal közül, száműzve az egyedüllét és a szomorúság érzését. Amikor egy forgatócsoport a helyszínen járt, az egyik lelkesen játszó nagymama őszintén elmondta a riporternek, hogy

amíg nem járt le rendszeresen a parkba játszani, ideje nagy részét azzal töltötte, hogy beleüsse az orrát felnőtt gyerekei életébe.

A testi-lelki aktivitás és a szociális kapcsolatok erősödése mellett a zöld környezet puszta látványa és a parkban szívott friss levegő is az idősek javát szolgálja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a játszótérre járó szépkorúak nemcsak egymással barátkoznak szívesen, hanem a fiatalabbakkal is, akik a parkban jönnek-mennek. A hozzáértők szerint egyébként az sem baj, ha a kissé gátlásosabbak nem kezdeményeznek beszélgetést másokkal: már az is sokat javíthat a hangulatukon, ha emberek között vannak, és külső szemlélőként figyelik a parkban zajló eseményeket. Azok pedig, akik a gyerekeikkel vagy az unokáikkal érkeznek a játszóra, még a családi kapcsolataikat is szorosabbra fűzhetik.

Oldja a stresszt, távol tartja a depressziót

„A játék lendületbe hoz, aktívan tart, fejleszt és pozitív gondolatokra ösztökél. Korosztálytól függetlenül mindannyiunknak többet kellene játszani, hiszen játszani jó. A játékkal óhatatlanul együtt jár a jókedv és a nevetés, amire mindenkinek szüksége van” – hangsúlyozza a játék fontosságát S. Tóth Márta life & business coach, NLP tréner. 

Fotó: iStock

„Időskorban még inkább ajánlott a játék mint pozitív inger. Az idősek túl könnyen szorulnak a társadalom peremére, társas kapcsolataik meggyengülnek, érdeklődésük a világ iránt gyakran erősen lecsökken. Számukra szükséges a közösségi játék is, mint olyan tevékenység, amely egyszerre nyújt lehetőséget arra, hogy megálljanak a negatív folyamatok, és megtegyék az első lépéseket egy új életforma felé. Ennek köszönhetően kiszakadhatnak a mindennapok egyhangúságából, új impulzusok érhetik őket, és nem mellesleg a korábbitól eltérő motivációra lelhetnek” – fejti ki bővebben a szakértő.

A coach szerint a játék felér egy kiadós testi és lelki edzéssel, ugyanakkor kiváló lehetőséget kínál a kapcsolatok ápolására anélkül, hogy direkt módon ezekről szólna. „A különleges spanyolországi játszótereken az idősek lehetőséget kapnak arra, hogy megnyíljanak egymás előtt, közelebb kerüljenek egymáshoz, és együtt új élményekre tegyenek szert. Ez szinte észrevétlenül javítja az életminőségüket, ami ebben a korban különösen nagy ajándék. A közösen végzett kreatív tevékenység egyszerre élénkíti a gondolkodást, tágítja a látóteret és stimulálja az érzelmeket, érzékeket. A játék az idős emberek számára is új tapasztalatokat, fejlődési lehetőségeket kínál, és ezáltal nyitottabbá teszi őket a világra. Rendkívül fontos a játék stresszoldó, depressziócsökkentő hatása is, amit minden életkorban érdemes lenne kihasználni” – teszi hozzá S. Tóth Márta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top