Életmód

Kezdj el teázni az agyad kedvéért!

A tea rengeteg jó tulajdonsága mellett most már az is kiderült, hogy az agyra is remek hatással van.

Már két évvel ezelőtt megtudhattuk egy harvardi kutatásból, hogy a teázás csökkenti a cukorbetegség és a vérkeringési zavarok kialakulását. A napi fogyasztása pedig az idősebb korosztály szellemi hanyatlását is lassítja.

Ennek a 2017-es tanulmánynak a szerzői új kutatási eredményekkel álltak most elő az Aging című szaklapban, amelyből kiderül, hogy azoknak, akik rendszeresen teáznak, rendezettebbek az agytekervényeik.

A National University of Singapore kutatásában mélyebben vizsgálták a tea agyra gyakorolt hatását, mint az előző kutatásokban. 36 idősebb résztvevőtől gyűjtöttek adatokat az életmódjukról, fizikai és mentális egészségükről, majd neuropszichológiai és MRI-vizsgálatnak vetették alá őket.

tea agy kutatás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Louis Hansel)

Az eredményben azt találták, hogy azoknak az alanyoknak az agyi területei sokkal hatékonyabb összeköttetésekkel rendelkeztek, akik oolong, fekete vagy zöld teát fogyasztottak hetente legalább négy alkalommal 25 éven keresztül.

Feng Lei, a kutatás vezetőjének elmondása szerint ezek az eredmények az első bizonyítékai annak, hogy a tea pozitív hatással van az agy struktúrájára. Ennek alapján a szakember határozottan azt javasolja, hogy a fiatalok kezdjenek el teázni rendszeresen, mert idős korukban az agyuk meghálálja ezt a szokást.

A jól rendszerezett agyat úgy kell elképzelni Lei szerint, mintha az agyi területek lennének az úti célok, a köztük lévő összeköttetések pedig az utak, melyeken eljuthatunk a célunkhoz. Ha ezek az összeköttetések rendezettek, akkor könnyebb eljutni egyik területről a másikra, kevesebb erőfeszítést igényel. Az információfeldolgozás hatékonyabb lesz tőle, így egészségesebben tud működni az agyunk.

Ha csak ezen múlik, pár pohár tea igazán semmiség azért cserébe, hogy idős korunkban éles legyen az elménk. Én biztos rá fogok szokni a teázásra, majd húsz év múlva beszámolok az eredményről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top