Életmód

Betilthatják a karóra viselését a brit iskolákban

A technológia kifog a szigetország tanárain, jöhet a tiltás.

Nagy-Britanniában jelenleg egy független bizottság vizsgálja, hogy a diákok milyen arányban csalnak a vizsgákon, ennek következtében már korábban betiltották az úgynevezett okosórák viselését a számonkérések során – írja a BBC.

Ha azonban a mostani javaslat átmegy, a hagyományos órákat is otthon kell hagyniuk, mivel a bizottság szerint ma már nehéz lehet megkülönböztetni a sima órákat a digitális társaiktól. Emiatt Sir John Dunford, a bizottság elnöke általános tilalmat vezetne be, mindezt annak ellenére, hogy a vizsgálat során úgy találták, hogy elhanyagolható a puskázás mértéke a vizsgákon.

A szakértők azonban attól tartanak, hogy az „internetre kapcsolt eszközök fejlődése” miatt egyre könnyebb lehet csalni a felvételiken, az érettségi vagy év végi vizsgákon. A szóhasználatból azért arra lehet következtetni, hogy az említett szakértők nem biztos, hogy teljes mértékben tisztában vannak a technológia mibenlétével.”

Dunford, aki korábban az iskolaigazgatók szakszervezetének elnöke is volt, úgy fogalmazott, hogy az okosórák

úgy néznek ki, mintha az időt mutató órák lennének, de ha megnyomunk egy gombot, egyből „e-mail típusú” (sic!) órává változnak.

„Ha ezeket nem tiltjuk be, nagyon megnehezítjük a vizsgákon felügyelő tanárok dolgát – tette hozzá Dunford. – Ezért a nyilvánvaló megoldás az, ha minden órát betiltunk.”

Bár tény, hogy léteznek az analóg órára emlékeztető készülékek, a legtöbb „e-mail típusú” karórát könnyű megkülönböztetni a hagyományos időmérőktől (Fotó: iStockphoto)

Bizonyos vizsgákon már most sem engedélyezik a brit diákoknak az óra viselését, azonban a bizottság javaslata szerint világossá kell tenni, hogy ezeket a készülékeket minden iskolai vizsgáról ki kell tiltani.

Arra a felvetésre, hogy a diákoknak – akik közül feltehetően mindenkinek ott lapul a zsebében az okostelefon – azért tudnia kell, hogy mennyi az idő, Dunford úgy reagált, hogy akkor az iskoláknak gondoskodnia kell róla, hogy mindenhol kellő mennyiségű, jól látható óra legyen elhelyezve.

A feltehetőleg korábban cyber-elhárítóként dolgozó bizottsági szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a technológiai fejlődés új puskázási módszereket hívhat életre, mint például azt, hogy a diákok „egy műköröm alá elrejtenek valamilyen eszközt”. Emellett arra is felhívták a vizsgáztató tanárok figyelmét, hogy nézzenek körül az úgynevezett „dark weben”, a vizsgakérdések illegális kereskedelme után kutatva.

A Joint Council for Qualifications elnevezésű szervezet közölte, hogy megfontolja a teljes óratilalom bevezetését a jövő nyári vizsgák előtt.

A szakértők más lépéseket is javasoltak, például azt, hogy a vizsgák idején rendszeresen ellenőrizzék a mellékhelyiségeket, hogy ott ne lehessen segítő információkat elrejteni.

A vizsgálat által feltárt leggyakoribb, puskázáshoz használt eszköz egyébként a telefon volt. A BBC értesülései szerint tavaly 2735 diákot kaptak puskázáson Nagy-Britanniában.

A bizottság jelentése kitért arra a jelenségre is, amely szerint egyre több diák kér extra időt a vizsgákon, különféle érzelmi vagy mentális problémákra hivatkozva. Bár Dunford szerint ez nem tekinthető csalásnak, szerinte érdemes lenne kivizsgálni, miért növekszik az időt kérő diákok száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top