Életmód

Mutatjuk, hogy élheti túl az orchidea, hogy hozzád került

Nemcsak szép látvány, hanem számos pozitív hatása is van, ha sikerül életben tartanod az orchideát. Például büszke lehetsz magadra.

Gondoltad volna, hogy az orchidea tisztítja a levegőt, és észrevétlenül javítja a hangulatodat is? A többi növényhez hasonlóan ez a virág is oxigéndúsabbá teszi annak a helyiségnek a levegőjét, amelyikben tartod, és meg is tisztítja azt a nem kívánatos anyagoktól, szépségével pedig hozzájárulhat a stressz-szint csökkentéséhez. Sokak számára hihetetlennek tűnhet, pedig igaz, hogy nem nagy ördöngösség az orchidea gondozása – egy kis odafigyeléssel akár egész évben virágozhat az otthonodban vagy az irodában.

Ez így eléggé reményteli (Fotó: Pixabay / Rainer Berns)

Ez így eléggé reményteli (Fotó: Pixabay / Rainer Berns)

Az orchideát világszerte más-más jelentéssel ruházzák fel, a Távol-Keleten a gyermeki tisztaságot szimbolizálja, míg Európában – így nálunk is – a szerelmet és a vágyakozást testesíti meg, vagyis

többnyire olyan személynek szokás ajándékozni, aki valóban közel áll a szívünkhöz, s akivel szívesen összekötnénk az életünket.

A hozzáértők évfordulókra leginkább a rózsaszínű orchideát javasolják, a sötétebb, barna, fekete vagy bordó orchidea viszont egy sikeres vizsga vagy munkahelyen elért emlékezetes eredmény alkalmával jó választás. Úgy tartják, hogy pozitív jelentése és a környezetre gyakorolt kedvező hatásai miatt az orchidea remek ajándék akkor is, ha lakásavatóra hívnak, vagy ha valaki először invitál az otthonába, és nem szeretnél üres kézzel érkezni.

Így viseld gondját

A te lelkeden is szárad pár orchidea élete? Nem vagy egyedül, ha sikerült eltenned láb alól néhányat ebből a mutatós növényből, aminek gondozása amúgy nem kíván óriási szakértelmet, de azért akad néhány dolog, amit nem szabd figyelmen kívül hagynod, ha azt szeretnéd, hogy az orchideád jól érezze magát nálad, és virágzással meg is hálálja a gondoskodást.

  • Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy az orchidea nagyon fényigényes növény, ám azt nem szereti, ha közvetlenül kiteszed az erős napsugárzásnak. Ha sikerül megtalálnod azt a helyet, ahol sok fény éri, de nem tűz rá a nap, máris sokat tettél a sikeres együttműködésért!
  • Az egyik legjobb hely, ahova az orchidea kerülhet, az az ablakpárkány vagy az ablak közelében elhelyezett íróasztal, itt ugyanis sok természetes fény éri. A lakás vagy az iroda bármelyik részében jól érzi magát, ahol elegendő fényhez juthat. Azért is lényeges, hogy elsőre megtaláld a számára legideálisabb helyet, mert az orchidea nem szereti, ha költözteted, vagyis ha szemmel láthatóan jól érzi magát ott, ahova került, akkor inkább ne változtass a helyén, mert nem biztos, hogy jól fog reagálni.
  • Ami az orchideának kedvező vízmennyiséget illeti: a locsolás helyett sokan a vízben áztatásra esküsznek. Állítsd a cserepet szoba-hőmérsékletű vízbe néhány percre, hogy magához vehesse a szükséges vizet, majd csepegtesd le, és helyezd vissza a kaspójába. Ügyelj arra, hogy ne álljon alatta víz, mert az könnyen kárt tehet az orchidea gyökerében.
  • Azt, hogy milyen gyakran kell vízzel kínálni, a növény gyökerét figyelve könnyen megértheted. Amikor az orchidea elegendő vízhez jutott, és kellően hidratált, a gyökerei zöldes színűek, amikor viszont szomjazik, ezüstös-fehéres színűvé változik. Ha ilyennek látod, ne késlekedj tovább! Az orchideát épp azért árulják átlátszó tartóban, hogy gond nélkül szemügyre vehesd a gyökerek színét.
  • Az orchidea a természetes élőhelyén meleg és párás közegben érzi magát a legjobban, aminek legfőbb jele, hogy ontja a virágokat. Nálad is akkor hozza majd a legtöbb bimbót és virágot, ha kellemes életteret teremtesz neki, vagyis olyan helyiségbe kerül, ahol télen sem csökken le túlzottan a hőmérséklet, és nem éri huzat. Ha nagyon száraz lenne a levegő ott, ahol az orchideát elhelyezted – ez lakótelepi lakásoknál nem ritka –, segíthet, ha a kaspója mellé kis tálkákban vizet helyezel el.
  • Fontos tudni, hogy gyakori öntözéssel nem helyettesítheted a párás levegőt, és lényeges az is, hogy amennyire csak lehet, kerüld el, hogy a virágokat és a leveleket víz érje!
  • Lényeges az is, hogy milyen földben növekszik az orchideád: az általános virágföldet nem igazán szíveli, érdemes olyan virágföldet keresned, aminek a csomagolásán is az áll, hogy megfelel ennek a növénynek.

Az orchidea jótékony hatásai

Amellett, hogy szén-dioxidot von el a levegőből és helyette az élethez nélkülözhetetlen oxigént termel, az orchidea azok közé a növények közé tartozik, amelyek egyéb szennyező anyagoktól is képesek megtisztítani a levegőt. A xylén egy, a formaldehidhez hasonló mérges gáz, amit legtöbbször ragasztókban és lakkokban találhatunk meg, a különféle használati tárgyakról pedig a levegőbe kerülhet – belégzése pedig nem kimondottan egészséges. Ha nagy mennyiségben felhalmozódik a szervezetben, az indokolatlan fáradtságot, fejfájást és ingerlékenységet okozhat, az orchidea azonban segíthet megelőzni ezeket a kellemetlenségeket.

Az orchideának nagyon sok változata ismert, bármelyik mellett döntesz, szép és kecses lakótársra teszel szert, aminek a puszta látványa is pozitívan hat a hangulatodra és az idegrendszeredre. Tudományosan is bizonyított tény, hogy a növények és a virágok közelsége nyugtató és pihentető hatású, ami az orchideára különösen igaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top