Életmód

Így mosd a ruháidat, ha kímélni akarod a környezetet

Egy friss kutatás szerint az egyik mosási program sokkal szennyezőbb, mint a többi.

A Newcastle University közelmúltban publikált kutatása szerint az úgynevezett mikroműanyagok létrejöttében elsősorban a mosás közben felhasznált víz mennyisége játszik szerepet, nem a mosási program intenzitása.

A mikroműanyagok olyan mikroszkopikus részecskék, mesterséges rostok, amelyekből több milliónyi képződik a műszálas ruhák mosása során. Mivel ezek rendkívül apró darabkák, a mosógépekből könnyedén visszakerülnek a természetes vizekbe, onnan pedig a vízi élőlények szervezetébe. A brit egyetem kutatói két évvel ezelőtt már kimutatták, hogy a mikroműanyagok így az óceánok legmélyebb részeire is eljutottak.

A tudósok most egy higiéniai termékeket is forgalmazó globális nagyvállalattal együttműködve lemérték a mosás közben a műszálas ruhákból felszabaduló mikroműanyagok mennyiségét, különböző mosóprogramok és vízmennyiségek használatával.

Az eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb mikroműanyag a nagyobb vízmennyiséget használó programok során került a vízbe, függetlenül a mosógép dobjának sebességétől és egyéb erőhatásoktól.

Azzal is segíthetjük a bolygót, ha jól telepakoljuk a mosógépet (Fotó: iStockphoto)

Az úgynevezett finom mosási funkció használata során a többi programhoz képest 800 ezerrel több mikroműanyag részecske jelent meg a mosógép vizében.

„Bár sokan épp fordítva gondolják, a kutatásunk rávilágított, hogy a finom mosás sokkal több mikroműanyaggal terheli a környezetet, mint a normál vagy más jellegű mosási programok – idézi a Phys.org tudományos oldal Max Kellyt, az egyetem környezettudományi karának PhD-hallgatóját, a kutatás vezetőjét. – A korábbi kutatások arra utaltak, hogy a mikroplasztik-részecskék számát a mosógép dobjának sebessége, illetve irányváltásának gyakorisága növeli leginkább. Most azonban kimutattuk, hogy a mechanikai hatások helyett a nagyobb vízmennyiségnek sokkal jelentősebb a hatása. Ennek az a magyarázata, hogy korábban azt gondoltuk, a víz megóvja az érzékeny textileket, most azonban kiderült, hogy a folyadék inkább segít a mikroműanyag részecskék leválásában.”

A ruhák tisztításáról már eddig is tudtuk, hogy komolyan hozzájárulnak a mikroműanyagok mennyiségének növekedéséhez, eddig azonban nehézkesen lehetett csak felmérni, hogy pontosan hogyan képződnek ezek a részecskék. Neil Lant, a kutatás egyik társszerzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ma már több háztartási gépek gyártásával foglalkozó cég speciális szűrőkkel igyekszik megakadályozni, hogy a mikroműanyagok visszajussanak a vízhálózatba, míg a textilipari cégek új anyagok fejlesztésével próbálják elejét venni, hogy az apró részecskék leváljanak a ruhadarabok szöveteiről.

A kutató a finom mosási programok elhagyása mellett azt javasolta, hogy minden mosásnál igyekezzünk a lehető legjobban megtömni a mosógépet, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top