Életmód

Ez a gallér bukósisakká fújja fel magát, ha elesel a biciklivel

Az okosbukósisak akár életet is menthet.

Nemrég dobta piacra a svéd Hövding márka kerékpáros sisakjának harmadik generációját, egészen pontosan azt a gallérszerű eszközt, amely esés, ütés, baleset esetén magától aktiválódó légzsákot tartalmaz, írja a Kreatív Online. A világ legbiztonságosabb bringás sisakjaként emlegetik a találmányt, mivel 0,1 másodperc alatt képes felfújódni, majd a fejet és a nyakat körbeölelve egy masszív védőburkolatot képezni.

Képünk illusztráció / Forrás: iStock

„A légprotektorba ugyanis egy olyan szerkezetet építettek, amely szenzorain keresztül másodpercenként kétszázszor pásztázza a bringás minden mozdulatát, és amint egyszer is rendellenes mozgást érzékel, egyből élesíti magát. A stanfordi egyetemen végzett tudományos kutatások szerint a légzsák technológiája nyolcszor biztonságosabb, mint a hagyományos, merev vázas kerékpáros sisakok többsége” – írja a lap.

Az újgenerációs Hövding akkumulátorját 12 órás működésre tervezték. A felhasználók a hozzá fejlesztett iOS és androidos alkalmazásban nemcsak az akksi aktuális töltöttségi állapotát, de olyan adatokat is nyomon követhetnek, mint a megtett távolság vagy sebesség, ráadásul az app értesítést küld a környező utakon történt balesetekről is. Az alkalmazás segítségével két kattintással lehet rövid üzenetet küldeni vészhelyzet esetén az előre megadott személy telefonjára.

A nyakra cipzározható lufigallér egy méretben kapható,  jelenleg 310 dollárért (88 ezer forintért), egyelőre csak a gyártó weboldaláról lehet beszerezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top