Életmód

A gyűlölet szimbólumává vált az „OK” kézjel

A sokak által használt jelzést kisajátították a neonácik, már be is került a gyűlölet jelei közé.

A CNN amerikai hírcsatorna weboldala számolt be róla, hogy a nemzetközi jogvédő szervezet, az Anti-Defamation League (ADL) hivatalosan is felvette a gyűlöletbeszédben használt szlogeneket és szimbólumokat nyilvántartó adatbázisába a jellegzetes „oké” kézjelet – amikor a hüvelyk-, és mutatóujj egy kört formáz, az egyenesen kinyújtott középső, gyűrűs- és kisujj mellett.

A kézjelet sokan használják annak jelzésére, hogy minden rendben, azonban az ADL felhívta a figyelmet, hogy a szélsőjobboldali (alt-rightnak is nevezett) csoportok elkezdték átértelmezni a jelzést. Ez egyébként egy szándékosan félremagyarázott internetes posztnak köszönhető, amely a 4chan fórumán jelent meg. Eszerint a kézjel valójában a fehér hatalom (white power) kifejezés kezdőbetűit formálja meg. Ez azonban nem zavarta a neonácikat, hogy magukévá tegyék ezt a magyarázatot.

A fehér hatalom szavak kezdőbetűi az “OK”-kézjelben (Fotó: Anti-Defamation League)

„A fehér felsőbbrendűséget hirdetők figyelmen kívül hagyják az eredeti poszt szatirikus hangvételét és komolyan kezdték el használni” – írta jelentésében az ADL.

A civil szervezet szakértői az új-zélandi tömegmészárlás elkövetőjét is említették, aki többek között bírósági tárgyalása során is használta a kézjelet.

„Úgy véljük, hogy a közönségnek és a hatóságoknak tudnia kell ezeknek a képeknek a jelentéséről, amelyek az első figyelmeztető jelei lehetnek annak, ha egy közösségben vagy egy iskolában megjelennek a gyűlölködők” – írta közleményében Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője.

A szervezet több hasonló szimbólumot is felvett az adatbázisába, köztük a Moon Man nevű mémet, amely eredetileg egy nyolcvanas évekből származó reklámban tűnt fel, ma azonban az interneten a neonácik a feketék szimbolizálására használják, jellemzően rasszista szlogenekkel együtt.

„Különös figyelmet fordítunk azokra a szimbólumokra, amelyekben ott a potenciál, hogy fennmaradjanak, mint ahogy azokra is, amelyeknél esélyt látunk rá, hogy az internetről átkerüljenek a való világba is” – árulta el a CNN-nek Mark Pitcavage, az ADL szélsőségeseket kutató központjának vezető munkatársa.

A népszerű kézjelet kisajátították a neonácik (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top