Életmód

Csak egy tejért mentem a boltba, de a fél fizetésemet otthagytam

Előfordult már veled is, hogy a boltban elkapott a vásárlási láz?

Megtörténik a legjobbakkal is: bemegyünk a boltba, csak egy tejet vagy csak egy farmert akarunk venni, aztán súlyos összegeket hagyunk ott a kasszánál, mert időközben belendülünk, és vásárolunk egy halom felesleges cuccot. Impulzusvásárlásnak hívják, és nagyon nehéz leállni vele.

Bár konkrét tervekkel megyünk vásárolni, mégis valahol elcsúszunk a jégen, mintha átvenné valaki az irányítást a tudatos énünk felett, és sokkal többet költünk, mint kellene. Aztán jön a szégyenérzés, mert nem kellett volna, nincs is rá keret, és már nem is örülünk az új holmiknak. Egy felmérés szerint az ilyen impulzusvásárlásokkal egy év alatt átlag 1,6 millió forintnyi összeget költ el egy amerikai ember. Durva még belegondolni is.

Bari Tessler pénzügyi terapeuta szerint ezt az esztelen költekezést leginkább azzal lehet legyőzni, ha elkezdünk pénzügyi naplót írni, azaz követjük a kiadásainkat legalább egy táblázatban.

„Szeretem látni, amikor az emberek ráébrednek, mi történik a pénzükkel. Amikor konkrétan leírják, hogy mire adtak ki pénzt, az felér egy megvilágosodással, visszaránt a jelenbe, mint egy meditáció.”

vásárlás impulzív tanács

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Artem Beliaikin)

A naplózás mellett az is segíthet, ha nem indulunk el bevásárlólista nélkül, melynek sokkal nagyobb szerepe van, mint gondolnánk. A bevásárlólista nemcsak arra jó, hogy ne felejtsük el, mit akarunk venni, hanem ad egy támasztékot az agynak, hogy ne vándoroljon termékről termékre, és ne keresgélje, mit lehetne még betenni a kosárba. Ha van egy kézzelfogható listánk, akkor nehezebben térünk el tőle, mintha csak egy szándékkal mennénk a boltba.

Tessler szerint azt is eltanulhatjuk a meditációból a túlköltekezés ellen, hogy hogyan kell visszatérni a testünkbe.

„Amikor érzed a boltban, hogy szédülsz a sok terméktől, a rengeteg inger szinte túlterheli az idegrendszeredet, és zombivá válsz, akkor állj meg, és tarts szünetet. Első körben térj vissza a testedbe, érzékeld a testrészeidet, lélegezz mélyeket, ezzel kitisztul az agyad.

Ha pedig olyat szeretnél betenni a kosaradba, ami nincs a listán, akkor kérdezd meg magadtól: »Tényleg akarom ezt? Szükségem van rá? Milyen gyakran fogom használni? Otthon is örülni fogok neki?« Ez segít lecsillapítani a vásárlási kényszert. Ha eleget gyakorlod, akkor egy idő után már gond nélkül követni fogod a bevásárlólistát, impulzusvásárlás nélkül.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top